Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:36'da güncellendi)

ABD'de yasakoyucuların temerrütü önleyecek tavizleri verebileceği sinyalleri üzerine dolar, yen karşısındaki 1 ayın en uzun süreli kazanç döneminde yükselişini üçüncü güne taşıdı.

ABD'de Kongre liderlerinin borç limitinin kısa vadeli olarak artırılmasına açık olduklarını söylemesiyle Bloomberg ABD Dolar Endeksi 2 haftanın zirvesine tırmandı. İsveç ve Norveç kronları, İskandinav ekonomileri üzerindeki enflasyon baskılarının azalması sonrasında faiz oranlarının artacağı iddialarıyla gerilediler. Yen 16 diğer büyük para biriminin 13'ü karşısında zayıfladı.

Kopenhag'ta bulunan Nordea Bank AB şef Döviz stratejisti Niels Christensen, "Borç tavanının artırılmasına yönelik bir çeşit anlaşma görmemizi sağlayacak bazı hareketler olduğuna dair işaretler var. Bakış açısı biraz daha dolar dostu yönüne doğru dönmüş durumda" ifadelerini kullandı.

ABD doları, New York saati ile 07:44'te, yen karşısında yüzde 0.5 artışla 97.78 yen oldu ve üst üste üçüncü günde de güçlenerek 5 Eylül'den bu yana en uzun süreli kazancına işaret etti. Dolar euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3541 dolardan işlem görürken, Japon yeni euroya karşı da yüzde 0.6 zayıflayarak 132.38'e geriledi.

Doların en büyük 10 para birimi karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg ABD Dolar Endeksi 1,012.86 puan olurken, endeks daha erken saatlerde 1,015.74 puandan 27 Eylül'den bu yana en yükseğini kaydetti.

Borç tavanı ve kapanma konularındaki tartışmaların devam ettiği ABD'de adını vermek istemeyen Cumhuriyetçi ve Demokrat partili bazı Kongre kaynakları, Temsilciler Meclisi ve Senato Demokrat liderlerinin ülkenin borç limitinde kısa vadeli bir artış yapmaya açık olduklarını söyledi.

(15:36'da güncellendi)