Advertisement
HABERLER ABONE OL

(15:51'de güncellendi)

Brent petrolü, Libya Başbakanı'nın başkent Trablus'ta kaldığı otelden kimliği belirsiz kişiler tarafından zorla alınarak bilinmeyen bir yere götürülmesinin, siyasi karışıklık dolayısıyla Kuzey Afrika ülkesinde petrol üretiminin olumsuz etkilenebileceği endişelerini artırması sonucu yükseldi.

Brent petrolü Londra'da yüzde 1 kadar yükseldi. Trablus'ta Üs Güvenlik Komitesi başkanı Hashem Beshr, Libya Başbakanı Ali Zeydan'ın, Libya Devrimcileri Operasyon Odası adlı bir grup tarafından Corinthia otelinden kaçırıldığını kaydetti. Fiyatlar ayrıca ABD'de politikacıların borç tavanını kısa dönemli artırmaya yönelik anlaşmaya varabileceklerine yönelik işaretler görülmesi ile de yükseldi.

Londra'da bulunan Jefferies Bache Ltd. kıdemli brokerı Christopher Bellew, "Libya'daki güvenlik sorunu bugün petrolü destekliyor. Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki kabilecilik kesinlikle fiyatlara politik etkiler yapıyor, ama bu olayın etkisi kısa süreli olabilir" yorumunu yaptı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.08 dolar kadar yükselerek 110.14 doları görmesinin ardından, Londra saati ile 13:06'da varil başına 109.82 dolara çıktı. Tüm kontratlarda işlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 18 üzerinde seyretti. Brent petrolün Batı Teksas petrolü ile arasındaki fiyat farkı, dünkü seviyesi olan ve 4 Eylül'den beri en yüksek seviyeyi işaret eden 7.45 dolardan 7.79 dolara genişledi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 66 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek 101.80 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 1.8 düşerek 101.61 dolar ile 3 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine inmişti.

(15:51'de güncellendi)