KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Altın, ABD'li yasakoyucuların borç limitinin artırılması ve hükümetin kısmi kapanmasının sonlandırılması için anlaşmaya varacakları beklentisinin güvenli liman alımlarını azaltmasının ardından, ard arda ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yönlendi.

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin sunduğu borç limitini kısa vadeli artırma planını ne kabul ne de red etti ve her iki taraf da görüşmelerin devam edeceği taahhüdünde bulundu. Temerrütten kaçınma ve hükümetin kısmi kapanmasını sonlandırmaya yönelik bir anlaşma, ekonomiyi yeniden büyüme yoluna koyacak ve potansiyel olarak Fed'in varlık alımlarını azaltması için kapıyı açacak. Altın bu yıl, Fed'in varlık alımlarını yavaşlatabileceği endişesi ile yüzde 23 düştü.

Singapur'da UBS AG'nin refah yönetim biriminin emtia araştırma müdürü Dominic Schnider, "İnsanların çoğu ABD'deki sorunları çok kısa vadeli olarak algıladı," dedi ve Eğer ABD'nin anlaşmaya varamayacağını düşünüp altın alırsanız, risk alırsınız. Zira durum bir gecede değişebilir. Birçok kişi bunu yapmayacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 düşerek yerel saat ile 07:54'te ons başına 1,286.40 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.6 düşerek geçtiğimiz haftadaki yüzde 2.2'lik düşüşü takip ediyor. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 7 altındaydı. Spot altın büyük bir değişiklik yaşamayarak ons başına 1,288.03 dolardan işlem gördü.

Çözüm Tahmini

Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley, ABD'de yasakoyucuların bir çözüme ulaşacakları ve dikkatlerin yeniden Fed'in varlık alımlarını azaltmasına çevrileceği tahmininde bulunan bankalar arasında yer alıyor. Goldman'ın emtia araştırma müdürü Jeffrey Currie, altının gelecek yıl satıcılı olacağını, zira ABD ekonomisinin toparlanmasını genişleteceğini söyledi.

Bloomberg News'un anketine katılan 15 analist fiyatların gelecek hafta düşmesini, sekiz analist yükselmesini beklerken, dört analist nötr kaldı. Düşüş bekleyenlerin oranı 13 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 896.38 ton ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Aralık vadeli gümüş kontratları Comex'te yüzde 1.5 kayıpla ons başına 21.575 dolar olurken, üçüncü haftalık düşüşe doğru ilerliyor. Ocak vadeli platin kontratları Nymex'te yüzde 0.8 gerileyerek ons başına 1,384.30 dolar olurken, Aralık vadeli paladyum kontratları yüzde 0.3 prim yaparak ons başına 714.45 dolara yükseldi.

(16:40'ta güncellendi)

Advertisement