Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin tahvil sahiplerine geri ödeme yapacak şekilde fon ayırarak temerrütü önleyebileceğini söyleyen Cumhuriyetçiler, borç limitini önemsizleştirmeye çalışsa da, ekonomistler bundan o kadar da emin değil.

ABD'nin eski başkanı George W. Bush döneminde hizmet vermiş ekonomistlerden Glenn Hubbard, Douglas Holtz-Eakin ve Donal Marron, bahsedilen temerrütü önleme stratejisinin ekonomiye zarar verebileceğini söylüyor.

Bush'un Ekonomi Danışmanları Konseyi'ne 2001-2003 yılları arasında başkanlık yapmış olan Hubbard, "Ben olsam yine de eleştirirdim" diyerek, bu stratejinin ülkenin bütçe sürecini düzenleme konusunda yeteneksiz olduğu sinyalini vererek, ABD'nin potansiyeli ve kredibilitesini olumsuz etkilebileceğini dile getirdi.

Amerikan hükümeti, kısmî kapanmanın 11. gününde ve Kongre'nin borç tavanını artırmaması hâlinde ülkenin borçlanma imkanının kalmayacağının söylendiği 17 Ekim'e geri sayıyor.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi liderler dün 16.7 trilyon dolarlık borç tavanının kısa süreli olarak artırılması konusunda ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

ABD'de hisseler dün anlaşma sinyalleri üzerine Ocak'tan bu yana en büyük sıçramasını yaptı ve ABD Hazine tahvillerinin faizi düştü.  Standard&Poor's 500 Endeksi dün yüzde 2.2 ile 2 Ocak'tan bu yanaki en büyük kazancını kaydederken, 17 Ekim vadeli Hazine tahvillerinin faizleri 6 gündür ilk kez geri adım attı.