Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Hande Berktan'ın sunduğu "İş Dünyası" programına konuk olan Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan ve British Telecom Türkiye Genel Müdürü Mehmet Başer, İstanbul trafiğine çözümün akıllı şehirleşme kapsamında ulaşımda teknolojiye yerverilmesiyle sağlanacağını söyledi. Bilişim sektör temsilcileri internet penetrasyonunun yüzde 10 artırılmasının ülkenin gayrisafi milli hasılasına yüzde 1 katkı sağladığını da belirtti.

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, fiber internet alanındaki yatırımlarına ilişkin ''5 yıl kadar önce dünyada artık teknolojide bir değişim oluşuyor ve bakır tabanlı teknolojilerden fiber tabanlı çok daha yüksek hızlı yatırımlara geçiliyor. Biz de yatırıma başladığımız zaman fiber tabanlı teknolojiye geçelim dedik. 5 yıl önce 2 milyar TL'ye. yakın bir yatırımla bu işe giriştik. 12 tane şehirde evlere kadar fiber hizmeti götürdük. Türkiye'de 32bin kilometrelik bir fiber ağı oluşturduk ve 1,5 milyonun üzerinde haneye de 1,000 megabit hızında internet götürdük'' dedi.

2004 yılında Türkiye'ye gelen British Telecom'un Genel Müdürü Mehmet Başer faaliyetlerini ''British Telecom denilince ilk akla gelen İngiltere oluyor belki ama benim bulunduğum organizasyon dünyada 170 ülkede faaliyet gösteren dünya organizasyonunun bir parçası. Genel olarak baktığımızda tamamen büyük ölçekli şirketlere, özellikle de globalleşen şirketlere IT ve network hizmetleri veren bir şirket. Bunun önemi şu, dünya tamamen global iş yapış şekline bürünüyor. Bu globalleşmenin getirdiği bazı ihtiyaçlar lokal sağlanamıyor. O yüzden British Telecom dünyada yayılan bir çok ülkede, bir çok coğrafyada operasyonu olan şirketlere IT, network, güvenlik, ses, data veya bulut bilişim ile ilgili hizmetler veriyor. Türkiye'de bunların bir parçası, oldukça da hızlı büyüyen bir organizasyonumuz var. Önümüzdeki günlerde ciddi büyüme ve yatırım planlarını ve bu desteğimizi arttıracağız'' şeklinde özetledi.

British Telecom'un Türkiye'de yatırım planları ile ilgili Başer ''Bugün dünyadaki en büyük 7bin kurum ile çalışıyoruz. Bu kurumların ses, data alt yapılarını, güvenlik çözümlerini verir durumdayız. Bununla beraber sağlık sektörü ile ilgili sektörel çözümlerimiz mevcut.Özellikle bugün Türkiye'de sağlık alaında ciddi yatırım yapılıyor. Bizim yaptığımız onların operasyonlarını desteklemek'' dedi.

Yaptıkları 2milyar TL.'lik yatırımın yüzde 83'ünün yerli hizmet sağlayıcılardan aldıklarını söyleyen Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, cari açığın kapanmasına yönelik pozitif katkı sağladıklarını belirtti.Erkan ''Evlere kadar fiber hizmeti, fiber teknolojileri kullanıyoruz ve buna da dünya ile hemen hemen aynı zamanda başladık. Bu ürünleri sağlayan firmalar, gördüğümüz açılımlarda Orta Doğu'da, Kafkasya'da bizden aldığı referanslarla kendilerini ihracata da yöneltiyorlar. Bir de istihdam kısmı var. Bu yapı Türkiye'deki iş gücüne de ciddi bir katkı sağlıyor. Bu yapı ile 11bin yeni istihdam sağladık'' söyledi.

Erkan: İstanbul'u internetin başkenti yapalım

Murat Erkan ''Baktığınız zaman Türkiye'de bilişim sektörü gittikçe konsolide oluyor, şirketler büyümek için daha çok satın almalara yöneliyor. Türkiye gerçekten çok önemli bir bölgede ve doğu ile batı arasında bir köprü. Ama trende baktığımız zaman doğu da çok büyük bir gelişme var, internetin büyüme hızı çok yüksek fakat içerikler batıda. Dolayısıyla, doğudan batıya doğru ciddi bir bağlantıya ihtiyaç var. Biz de diyoruz ki ülke olarak bundan faydalanalım. Fiber sayesinde dijital otobanlar yapıyoruz ve bunları yaparken de doğudan batıya gidecek, bu içerikleri oluşturacak otobanlarda biz önemli bir geçiş noktası olalım. Bizi pas geçmesinler. Bu bir nokta, bir diğer nokta da İstanbul'u internetin baş kentlerinden birisi yapalım. Bizim, 70'ten fazla operatörle aramızda iş birliği anlaşması var. Biz onlara gitmek yerine bu operatörler İstanbul'a gelsin. Burada biz alışverişimizi yapalım. Doğudan da bu operatörlere ihtiyaç duyacak firmalar bizim fiber ağlarımızı kullanarak buralara gelsinler istiyoruz'' dedi.

Kişisel veri güvenliği

Mehmet Başer kişisel veri güvenliği konusunda ''Dünyada da aslında olan birşey ve bizim için ilk yapılmış, yeni keşfedilmiş bir şey değil. Dünya standartlarını aldığımız sürece kişiyi koruyan bir şey. Özellikle bireysel kullanım ile şirket kullanım arasındaki farkları iyi gözetmek çok önemli. Bulut bilişimin getirdiği faydaları engelleyecek bir yapıyı çok fazla oluşturmamak ve dünya örneklerini iyice anlayıp oradaki faydaları Türkiye'ye getirmek aynı zamanda da buradaki esnekliğimizde kaybetmememiz gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Trafiğe çözüm akıllı şehirleşmede

Turkcell Superonline olarak birçok şehirde belediyeler ve kurumlarla işbirlikleri başlattıklarını ve çözüm sunduklarını söyleyen Murat Erkan, özellikle trafik sorununu da akıllı şehirleşme ile aşılabileceğini kaydetti. Erkan ''2050 yılında nüfusun %75'i şehirlerde yaşayacak. Kalabalık insanların hayatını zorlaştıracak. O yüzden de vatandaşların hayatını kolaylaştırmak lazım. Akıllı şehirin birinci önceliği budur. Akıllı ulaşım ağı, akıllı güvenlik ağı, akıllı sağlık şebekeleri demek.Kalabalığı yönetebilmenin tek yolu teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak. Hayatın her noktasında teknolojiden faydalanmak gerekiyor. O yüzden de şehirlerin akıllı olması kaçınılmaz bir şey. Bu anlamda da şehirler arasında ciddi bir yarışma var. Bu yarışma içerisinde de dünyada 10 tane akıllı şehir gösterdiler. İstanbul açısında da gördüm ki, son 5 yılda 33. sıradan 16. sıraya gelmişiz. Teknoloji kaçınılmaz ve burada da inovasyon çok önemli'' dedi.

Mobil telekom sektörünün yüzde 10 büyümesi bekleniyor

Sektörün sağladığı büyümeye ilişkin Murat Erkan ''Sektöre baktığınız zaman bir işin mobil telekom bölümü var ki yüzde 10'un üzerinde büyüyecek gibi görünüyor. Sabit bölümde ise yeni teknolojilere yatırım olmadığı için bu kadar hızlı büyüme yok. Türkiye'de internet penetrasyonu yüzde 35 ile yüzde 40'lar seviyesinde, bunu yüzde 10 daha yukarı çıkarabilirseniz bunun gayrı safi milli hasılaya katkısı yüzde 1 olur.Yüzde 1'de, yüzde 3 ile yüzde 4 büyüyen bir ülke için çok önemli bir büyüme. Daha fazla teknolojiyi kullanır hale gelmemiz lazım. Bunu kullanan insan sayısını da arttırmamız lazım'' dedi.