Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Boston Başkanı Rosengren, Fed'in tahvil alımlarının hızını azaltacağı beklentisiyle yükselen faizlerin,  merkez bankacılarının iletişimi, politika aracı olarak kullanmalarının zorluğuna dikkat çektiğini söyledi.

Politikalarda gelecekteki ufak değişikliklerin piyasadaki faiz ve varlık fiyatlarında çok büyük hareketlere neden olabileceğini anlatan Rosengren, bu durumun, merkez bankalarının iletişiminin uzun vadeli faizler üzerindeki etki bakımından hem güçlü, hem de öngörülemeyen bir araç olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi bugün New York saati ile 11:07'de yüzde 2.66'da seyrederek, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylemesinin 1 gün öncesi olan 21 Mayıs'taki yüzde 1.93'ün üzerine işaret etti. Tahvil faizleri Fed'in tahvil alımlarını azaltmayarak yatırımcıları şaşırtmasının ardından 5 Eylül'deki yüzde 2.99'dan gevşedi.

Rosengren, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 17-18 Eylül'deki toplanıtısı öncesinde birçok piyasa oyuncusunun tahvil alımlarının azaltılacağını, birçoğunun da politika yapıcıların beklemede kalacağını tahmin ettiğini söyledi.