Yılmaz: Türkiye'nin TTIP'nin dışında kalması kabul edilemez
TÜSİAD Başkanı Yılmaz, Washington'da yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin TTIP'nin dışında kalmasını kabul edilemez bulduklarını dile getirerek, Türkiye'nin reformcu algısının zaman zaman sorgulandığını söyledi
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ABD ile AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile ilgili olarak, "Türkiye'nin bu ekonomik NATO diyebileceğimiz, Batı dünyasının yeni bir yapılanma çalışması olan TTIP çalışmalarının dışında kalmasını gerçekten kabul edilemez buluyoruz. (ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de) Türkiye'nin, AB'nin ABD ile yapacağı bu kadar önemli bir anlaşmanın dışında kalmasının, bizimle beraber, haksızlık olduğu görüşünü paylaştı" dedi.
Yılmaz, başkanlığında Başkanlar Konseyi üyelerinin de dahil olduğu TÜSİAD heyeti, ABD'nin başkenti Washington'da temaslarda bulundu.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Amerikan Kongresi'nde görüşmeler yapan heyet, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile bir araya geldi. Heyet, Kongre Türk Dostluk Grubu eş başkanı Virginia Foxx tarafından kendileri için verilen yemeğe katıldı.
TÜSİAD heyeti, ayrıca, Brookings Enstitüsünde düzenlenen özel yuvarlak masa toplantısında ABD Merkez Bankası (Fed) eski başkan yardımcısı Donald Kohn ile Amerikan ekonomisindeki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü uzmanları ile TÜSİAD üyelerinin katıldığı oturumda ise TTIP anlaşması ve Türkiye'nin transatlantik ekonomideki yeri ele alındı.
Heyetin temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, bu yıl TÜSİAD'ın Washington Temsilciliği'nin 15. Yıldönümü olduğunu da hatırlatarak, 50 kişilik bir heyetle temsilciliğin yıldönümü kutlamalarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
- "Boehner de haksızlık olduğu görüşünü paylaştı"
Başkentteki görüşmelerine değinen Yılmaz, Türkiye'nin ABD ile ilişkileri çerçevesinde geliştirilmesi gereken konularda görüşlerini aktardıklarını belirterek, "Bu irade (TÜSİAD), Türkiye'nin devam etmekte olan TTIP görüşmelerinin dışında kalmasına tahammül edemiyor. Yani Batı ile olan ilişkilerimizi geliştirme iradesi, aslında bizim bu ittifakın yeniden yapılandığı 'yeni Batı' diye tanımlayabileceğimiz, aslında sadece ekonomik değil, jeo-stratejik derinliği olan bu gelişmenin dışında kalmasından rahatsızlığımızı dile getirme fırsatı bulduk. Türkiye'nin bu ekonomik NATO diyebileceğimiz, Batı dünyasının yeni bir yapılanma çalışması olan TTIP çalışmalarının dışında kalmasını gerçekten kabul edilemez buluyoruz" dedi.
Bu görüşlerini Kongre ve ABD yönetimi ile temaslarında dile getirdiklerini dile getiren Yılmaz, Boehner ile görüşmelerinde de konuyu ayrıntılı şekilde konuştuklarını anlattı. Yılmaz, "Sonuçta bu işler en sonunda Kongre'ye gelecek, burada bunun kayda geçmesini sağladığımızı düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Bir soru üzerine Yılmaz, "Türkiye'nin, AB'nin ABD ile yapacağı bu kadar önemli bir anlaşmanın dışında kalmasının da o da (John Boehner) bizimle beraber haksızlık olduğu görüşünü paylaştı. Bizi anladığını düşünüyorum bu konuda. O yüzden de paralel sürdürülecek bir serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili beklentimizi de kayda geçirdik" ifadesini kullandı.
-"Türkiye'nin reformcu algısının sorgulandığını gördük"...
Yılmaz, TÜSİAD olarak, TTIP'nin, kendilerinde ABD ile Türkiye arasında doğrudan STA'ya yönelik hassasiyetlerini artırdığını belirterek, görüşmelerinde, ABD ile uzun tarihi geçmişe dayanan stratejik işbirliğinin sadece güvenlik alanında kalmaması, yatırım ve ticaret alanında da gelişmesi gerektiğinin altını çizdiklerini söyledi. Yılmaz, "ABD ile Türkiye arasında STA'nın sadece TTIP görüşmelerine paralel bir süreç değil, aslında bugüne kadarki ilişkilerimizin gerektirdiği geç kalmış bir işbirliği noktası olduğu tespit edildi ve TTIP sürecinden daha hızlı biçimde STA'nın gelişmesi hususundaki beklentimizi dile getirdik" dedi.
Görüşmelerinde, ekonomik gelişme ile bunun sürdürülebilir olmasını sağlayacak demokrasi standartlarının geliştirilmesine yönelik analizlerini de aktarma fırsatı bulduklarını belirten Yılmaz, bir soru üzerine, şunları kaydetti:
"Türkiye önemli bir ülke, bunu hissediyorsunuz. Heyetimizin buradaki görüşmelerden, gördüğü ilgiden de bunu tespit ediyoruz ve yeniden şekillenen Batı Türkiye'yi bu ittifakın vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor. O bakımdan Türkiye'deki gelişmelere karşı hassaslar, hassasiyetle takip ediyorlar. Özellikle Türkiye'nin reformcu algısının sorgulandığını zaman zaman tespit ettik. Türkiye gerek ekonomik alanda performansını reformcu bir yaklaşımı var, bunun devamını surguluyor. Dünyadaki ekonomik durdugunluğa rağmen Türkiye'nin büyümesinin ortalamaların üzerinde devam ettiği tespit ediliyor. Türkiye'ye bu konuda pozitif bir yaklaşım var. Tabi Türkiye'de demokrasi alanında reformları da çok önemsiyorlar, bu alanda da Türkiye'nin kararlı olmasının devamını izlediklerini, önemsediklerini görüyorum. Bu konuda hassasiyeti tespit etmiş oluyoruz".
- "Boehner'in Ermeni meselesinde Türkiye'ye yakın desteği devam ediyor"
Yılmaz, Gezi Parkı olaylarına yönelik soru üzerine, Türkiye'nin Batı için önemli bir müttefik ve ayrılmaz bir parça olduğunu belirterek. "O bakımdan Batı, Türkiye'de demokrasi, insan hakları, hukuk devleti alanındaki gelişmeleri dikkatle takip ediyor doğal olarak. TÜSİAD'ın da Türkiye'de yıllardır demokrasi standartlarının geliştirilmesi konusundaki çalışmalarını da biliyorlar. Bu çerçevede bizim tespitlerimizi anlamak istiyorlar. Ne yolda gidiyor, Türk iş dünyası da ne yolda gidiyor, iş dünyasının demokratik standartlar konusundaki beklentisi var mı, şüphesi var mı, sıkıntı var mı, bunu da anlamaya çalışıyorlar. Türk iş dünyasının, Türk demokrasisisin gelişmesi, Türk ekonomisinin başarısının, Türkiye'de refahın sürdürülebirliği açısından öneminin altını çizmiş olduk" dedi.
Başka bir soru üzerine Yılmaz, görüşmelerindeki Suriye'deki gelişmeleri de konuştuklarını bildirdi.
Yılmaz, "Koç Grubu ile hükümet arasındaki gerginlikle ilgili soru geldi mi?" sorusu üzerine, "Özel olarak soru gelmedi ama Türk iş dünyasının Türkiye'deki demokrasi, insan hakları ve hukuk alanındaki görüşlerini öğrenmek istediler. Biz de aktarmış olduk. Türkiye'de bu alandaki standartların yükselmesine ilişkin beklentiyi paylaştık" diye konuştu.
Yılmaz, Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner ile görüşlemelerinde 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının gündeme gelip gelmediğine yönelik soru üzerine, Boehner'in bu konuda Türkiye'ye yakın desteği bulunduğunu hatırlatarak, "Kendisinin bu konuda Türkiye'ye yakın desteği devam ediyor" dedi. Yılmaz, "Kongre seviyesinde amacımıza hizmet eden iyi bir gezi oldu. Boehner'i Türkiye'ye davet ettik" diye konuştu.
AA