Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL
Amerikan hükümetinin kısmi kapanmasını sonlandırma karşılığında ABD Başkanı Barack Obama'yı bazı koşullara ikna etmeye çalışan Temsilciler Meclisi ve Senato Cumhuriyetçileri, ABD'nin mali çıkmazındaki sağlık yasasındaki değişiklik taleplerini azaltmaya başladı.

Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, cuma günü ABD'nin borç limitini 17 Ekim'den 22 Kasım'a uzatma teklifini değerlendirmek üzere telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin tonu, Hasta Koruması ve Uygun Koşullu Sağlık Yasası'nın kısıtlanmasının da harcama kesintilerine ekleneceğine işaret etti.

ABD başkanının teklif konusunda bazı endişelerinin olduğunu aktaran Beyaz Saray basın sözcüsü Jay Carney, Obama'nın bütçe görüşmeleri devam ederken borç tavanının kısa süreli artırılmasının, aynı senaryoyu tekrarlatacağı konusunda endişeli olduğunu dile getirdi.

Boehner'in sözcülerinden Michael Steel ise "Görüşmeye devam etmemiz konusunda anlaştılar" dedi.

Obama, 11. gününe basan kapanmanın sonlandırılması ve borçlanma yetkisini 17 Ekim'in sonrasına genişletilmesi için koşul kabul etmeyeceği konusunda ısrar etti. Amerikan başkanı, Cumhuriyetçilerin görevlerini yapmaları için "fidye" beklediğini ileri sürdü. Öte yandan ilk başta sağlık yasasının fonsuzlaştırılmasını talep eden Cumhuriyetçiler de 1 Ekim'den bu yana taleplerini azalttı.