Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yasakoyucuların borç limitinin artırılması ve hükümetin operasyonlarını devam ettirmesi için bir çözüm bulamaması üzerine Asya Borsaları ve ABD endeks vadelileri düştü, yen 4 günlük düşüşünü sonlandırdı. Sanayi metalleri, Çin'in ihracatının beklenmedik şekilde düşmesinin ardından değer kaybetti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.7 düştü. Yen yüzde 0.3 güçlendi, Güney Kore ve Tayland para birimler, dolar karşısında değer kaybetti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin vadelileri 2. gününde de yükseldi. Ham petrol yüzde 0.2 değer kaybetti; nikel ise yüzde 0.6 düştü.

ABD'nin borçlanma yetkisinin dolacağı 17 Ekim'e günler kala, Senato anlaşmaya varmadan 4 saat görüştü. Çin'in ihracatı Eylül'de beklenmedik şekilde düştü; gıda fiyatlalrı enflasyonu hızlandı. Veriler, Başbakan Li Keqiang'ın ek parasal teşvik olmadan büyümeyi korumaya çalıştığı Çin'in toparlanmasındaki sıkıntılara dikkat çekti. Hindistan bugün gösterge toptan fiyat enflasyonunun Eylül'de yüzde 6'dan yüzde 6'ya yavaşladığını açıklayabilir.

Washington'da tek gecede yapılmış sihirli bir anlaşmanın olmadığını ve yatırımcıların pazartesi gelişmelerin netlik kazanmasını beklediğini söyleyen Philadelphia Trust Co.'nun yatırım genel müdürü Richard Sichel, "Borç tavanı hâlen orada ve bu manşetler temellere bakılışın önüne geçiyor" dedi.