Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın en üst düzey maliye yetkilileri, küresek büyüme riskinin Avrupa'dan uzaklaşarak, gelişmekte olan ekonomilere kaydığını söylerken, Amerikalı politika yapıcıların bütçe krizini aşacaklarından emin olduklarını dile getirdi.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank'ın Başkanı Jens Weidmann cumartesi günü muhabirlere Euro Bölgesi'nin resesyonu geride bıraktığını ve artık kriz düzeltme çabalarının merkezinde olmadığını savundu. Almanya Maliye Bakanaı Wolfgang Schaeuble ise, ABD'deki meslektaşı Jacob J. Lew ile yaptığı görüşmelerin ardından ABD'deki bütçe krizinin önümüzdeki günlerde aşılmasını umduğunu söyledi.

Washington'daki IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nda "En azından kısa vadede artık dünya ekonomisinin temel endişesi değiliz" diyen Schaeuble, risklerin, büyümenin yavaşladığı gelişmekte olan ülkelere doğru kaydığını savundu.

Gelişen piyasa tahvil ve para birimleri yılın önceki dönemlerinde Fed yetkililerinin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltmaya başlayacaklarının sinyalini vermeleri üzerine değer kaybetti. IMF yönetici komitesi cumartesi günü sermaye akışı ve finansal piyasalardaki volatilitenin gelişen piyasa ekonomileri için "yeni sıkıntıları" ortaya çıkardığını söyledi.

Schaeuble, görüşmelerde, an itibariyle en büyük riski arz etmelerinden ötürü gelişen piyasaların çıkar ve sorunlarına eğilinmesi gerektiği konusunda görüş birliği olduğunu dile getirdi.