Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de yasakoyucuların borç tavanı aşılmadan anlaşma sağlayacağı ve 2 haftadır kapalı olan hükümeti açacağı spekülasyonu üzerine altın, kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi. Gümüş 6. gününde de düşüş kaydetti.

Spot altın Singapur saati ile 14:25'te 1,269.65 dolardan işlem görmeden önce yüzde 0.5 değer kaybederek ons başına 1,266.40 dolara kadar gerileme ve yüzde 0.3 değerlenme arasında gidip geldi. Altın fiyatları 11 Ekim'de ABD'de borç limitinin artırılmasında uzlaşılacağı beklentisi üzerine 1,260.61 dolardan 11 Temmuz'dan bu yana en düşük düzeyini kaydetti. Aralık vadeli altın kontratları, Comex Borsasında yüzde 0.5 değer kaybederek 1,269.90 dolara düştü.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Harry Reid, dün bu hafta bir anlaşma sağlanacağı konusunda iyimser olduklarını ifade etti. Adını vermek istemeyen bir kaynak, liderlerin borç tavanını 7 Şubat'a kadar askıya alacak ve hükümeti 15 Ocak'a kadar fonlayacak bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi. Altın bu yıl Amerikan ekonomisinin hızlanması ve hisselerin ralli yapmasının güvenli varlık arayışını azaltmasıyla yüzde 24 düşüş kaydetti.

Piyasanın ABD'de anlaşma beklediğini ve bunun da son dakikada olacağını söyleyen Fat Prophets'ın kaynak analistlerinden David Lennox, "Eğer olmazsa, güvenli varlık talepleri artar" dedi.

Kongre Bütçe Ofisi'ne göre, Kongre'nin anlaşma sağlayamaması durumunda federal hükümetin borçlanma yetkisi 17 kim'de tükenecek ve hükümet 22 Ekim ve 31 Ekim'deki itfalarını kaçırabilir.