Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Neredeyse 4 trilyon dolara ulaşan bilanço tablosunun kısa vadeli faizler üzerindeki etkilerini telafi etmeye çalışan Fed, tahvil piyasaları ile giderek daha iç içe oluyor.

Politika yapıcılar, kısa vadeli borçlanma maliyetlerinin kontrolüne yönelik yeni bir araç üzerinde çalışıyor. Mekanizma, bankalara, aracı kurumlara, para piyasası fonlarına ve bazı hükümet destekli kuruluşlara, ters repo işlemleri olarak adlandırılan araç kanalıyla Hazine tahvilleri karşılığında sabit faizle gecelik sınırsız nakit kredi verme imkanı tanıyacak.

Bu araç, 2007'de kredi krizinin başlamasından bu yana ABD tahvil piyasalarına öngörülmedik boyutta müdahale eden bir merkez bankasının son hamlesi. Uygulamanın aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımı yapan politika yapıcılara, politikayı sıkılaştırmaya başladıklarında bankacılık sistemindeki ekstra nakitin çekilmesinde yardımcı olmayı tasarlıyor. Fed'in 3 tur uyguladığı parasal genişleme programları, dünyanın en büyük merkez bankasının bilanço tablosunu 3.8 trilyon dolara genişletti.

Sabit getiri olarak adlandırılan, gecelik ters repo işlemlerinin tam olarak bölüştürülmesine imkan tanıyan yeni araç, aynı zamanda Fed yetkililerine, tahvil alımlarıyla piyasalarda neden oldukları bozulmaların giderilmesinde de yardımcı olmayı hedefliyor.

Yeni aracın, politika yapıcılara faizler kapsamı altına ne isterlerse koymaları imkanı vereceğini söyleyen Wrightson ICAP LLC'nin başekonomisti Lou Crandall, "Bu şekilde yatırım seçeneği olarak Fed'in bilanço tablolarına geniş kapsamlı giriş sağlayacaksınız" diye konuştu.