Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere ve ABD'deki bankacılık regülatörlerine göre, Amerikan hükümeti, bugün en büyük küresel bankalarından biri bile iflas etse, o bankayı dağıtabilir.

ABD'nin TMSF'si Federal Mevduat Sigortaları Kurumu'nun (FDIC) karmaşık şirketleri parçalarına ayırma planlamasından sorumlu yetkililerinden Art Murton ve İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Paul Tucker, ABD'nin gerekli olması hâlinde zorlu dahi olsa büyük bir bankaya el koyma ve likitleştirme planının işleyeceğini savundu.

Washington'daki Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) toplantısında konuşan Tucker, Amerikalı yetkililerin bugün artık böyle bir planı uygulayabileceğini söyleyerek, "Biz bu sorunu gidermezsek, finansal sistem ayakta kalamaz" dedi.

FDIC'nin hâlen sınır ötesi sorunlara ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirten Murton ise, "Hazırlıklıyız" diyerek, geri kalan çalışmaların da tamamlanmasıyla, 1 yıl sonra çok daha hazır olacaklarını söyledi.

ABD'de 2010'da geçen Dodd-Frank Yasası, regülatörlerin, bir şirketin finansal sisteme ciddi tehdit arz etmeden iflas durumunu atlatamayacağını düşünmesi durumunda FDIC'ye o şirkete el koyma ve dağıtma yetkisi verdi. Ancak bu yetki henüz test edilmedi ve regülatörler hâlen bankalara bu planın nasıl işleyeceğini anlatmaya devam ediyor.