Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Senatosu'nun her iki parti tarafından da desteklenen, Washington hükümetinin kapanmasını sonlandıracak ve temerrüdü önleyecek anlaşma için destek toplamaya çalışan Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, Temsilciler Meclisi'nin mali krizin önlenmesi için ortaya koyduğu alternatif planını reddetti.

Cumhuriyetçi liderlerin bugün detaylandırdığı Temsilciler Meclisi'nin teklifinin Senato'dan "geçmeyeceğini ve geçemeyeceğini" söyleyen Nevada eyaleti Demokrat Senatörü Reid, teklifi "yasamanın aşırı ucu ve iki taraf tarafından anlaşılan tasarıya apaçık saldırı" olarak niteledi.

Reid'ın açıklamaları, Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner'ın Senato'nun anlaşmasını kabul  etmeye ve planını meclisten geçirilmesi için Demokrat oylarla birlik olmaya zorlaması teşebbüsü olarak öne çıktı. Reid, Senato'nun bugünden itibaren bir anlaşma sağlayabileceğini ve son oylamaların haftanın ilerleyen günlerinde yapılabileceğini söyledi.

Temscilciler Meclisi'nin de, Senato'nun da planları, hükümetin 15 Ocak 2014'e kadar fonlanması ve ABD'nin borç limitinin 7 Şubat'a kadar askıya alınmasını öngörüyor. İki plan arasındaki farkın azalmasıyla, Temsilciler Meclisi'nin bu akşam oylamaya gidebileceği plan, Cumhuriyetçiler'in 2010'da kabul edilen sağlık yasasında büyük değişiklik yapılmadan kapanmayı sonlandırmaya ve borçlanma yetkisini artırmaya istekli olup olmadığını gösterecek.

Liderlerin bugün üyelerle bir araya gelerek, çift taraflı bir yol bulmaya çalıştığını söyleyen Boehner, toplantının ardından yaptığı konuşmasında, "Hangi yönde ilerleneceğine yönelik çok fazla düşünce var. Ancak ne yapacağımıza henüz bir karar vermedik" dedi.

Öte yandan Boehner, Temsilciler Meclisi'nin, bu sabah Cumhuriyetçiler tarafından sunulan planı oylamaya sunup sunmayacağına ilişkin bir şey söylemedi.