Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin AAA olan kredi notunun görünümünü, hükümetin, Hazine tahvillerinin vadeleri gelmeden borç limitini artıramama olasılığına dikkat çekerek "negatif"e indirdi.

Fitch, açıklamasında "Siyasi korku politikaları ve azalan finansman esnekliğinin azalması ABD'nin temerrüt riskini artırabilir" dedi, ancak borç tavanının artırılmasını beklediğini tekrarladı.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Kongre'ye 17 Ekim'de tükenecek olan borç tavanını önlemek için sıradışı önlemlerin devrede olduğunu ve o tarihten sonra bakanlığın sorumluluklarını geri ödemek için elinde yalnızca 30 milyar dolar kalacağını söyledi. Fitch, 2014'ün ilk çeyreğinde negatif görünümün de kaldırılacağını düşündüğünü belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında, "Fitch'in kararı, KOngre'nin ekonomi üzerinde asılı kalan temerrüt tehdidini ortadan kaldırmak için harekete geçmesinin aciliyetini göstermektedir" denildi.

Standard&Poor's, ABD'nin kredi notunu 5 Ağustos 2011'de, Washington'daki borç tavanı çıkmazını gerekçe göstererek indirişti. Kongre Bütçe Ofisi'nin Mayıs'taki tahminlerine göre, ABD'in kamu borcu/GSYH oranı, önümüzdeki yıl yüzde 76.2'ye tırmanmasının ardından 2015'te yüzde 74.6'ya gerileyecek.