Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin, hükümetin temerrüde düşmesini önlemek üzere son dakikada ortaya attığı planın çökmesinin ardından Senato liderleri, Meclis'in kararını izlemek için beklemeye aldığı anlaşma için yeniden görüşmelere başladı.

Senato'da öne çıkan anlaşma bugün açıklanabilir, ancak Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nden planın geçme ihtimali hâlen şüpheli ve kredi derecelendirme kurulu Fitch Ratings de dün ABD'nin AAA olan kredi notunun görünümünü negatife indirdi.

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Azınlık Lideri Mitch McConnell tarafından görüşülen çerçeve, 16 gündür kapalı olan hükümetin yeniden açılması ve yarın tükenecek olan borçlanma yetkisinin uzatılmasına yönelik en net yol olarak görülüyor. Senato liderlerinin anlaşma planı hükümetin 15 Ocak 2014'e kadar fonlanmasını ve borç limitinin de 7 Şubat'a kadar askıya alınmasını öngörüyor.

Reid'ın sözcüsü Adam Jentleson dün gece "Senatör Reid ve Senatör McConnell yeniden görüşmelere başladı ve anlaşmanın çok yakın olduğu konusunda umutlu" diye konuştu.

Öte yandan ABD'nin faizler, maaşlar ve sosyal yardımları kapsayan ödemelerini yapıp yapamayacağı 2 Cumhuriyetçi yasakoyucunun elinde olabilir.

Senato'da ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformuna karşı kampanyaya öncülük etmiş olan Teksas eyaleti Cumhuriyetçi Senatörü Ted Cruz, borç tavanı tedbirini erteleme ihtimaline açık kapı bıraktı. Eğer 100 senatör daha anlaşmayı ertelemeye karar verirse, borç tavanı oylaması haftaya kadar uzayabilir.

(17:20'de güncellendi)