Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Senato liderlerinin, borç limiti görüşmelerine yeniden başlayacaklarını söylemelerinin ardından ABD endeks vadelileri yükseldi; yen ise zayıfladı. ABD'nin 24 Ekim vadeli Hazine tahvillerinin getirisi tırmanırken, Avrupa endeks vadelileri ve Asya Borsaları düştü.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri Londra saati ile 7:08 itibariyle yüzde 0.5 primlendi. Euro Stoxx 50 Endeks Vadelileri yüzde 0.2, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 geriledi; yen ise dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybetti. ABD'nin 24 Ekim vadeli Hazine tahvillerinin faizi 5 baz puan artışla yüzde 0.52'ye sıçradı ve Nisan'da ihraç edilmelerinden bu yana en yüksek maliyetle işlem gördü. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 1 baz puan artarak yüzde 2.74'e çıktı.

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin, hükümetin temerrüde düşmesini önlemek üzere son dakikada ortaya attığı planın çökmesinin ardından Senato liderleri, Meclis'in kararını izlemek için beklemeye aldığı anlaşma için yeniden görüşmelere başladı. Fitch Ratings, dünyanın en büyük ekonomisinin kredi notunun görünümünü negatife indirdi. Avrupa'da yeni araba satışları Eylül'de 2 yılın en büyük artışını kaydetti.

Her şeyin çok kafa karıştırıcı ve sinir bozucu olduğunu söyleyen IG Ltd.'ın baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Çok netlik yok, o nedenle insanlar, önlerini görmeye başlayıncaya kadar muhtemelen beklemede kalacak. Senato liderleri iyimser ve piyasayı da bu destekliyor" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hisse değer kaybederken, temel tüketim maddeleri ve teknoloji hisseleri kayıplara öncülük etti. Japon Topix Endeksi 5 gün üst üste yükselmesinin ardından yüzde 0.2 düştü. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.7 ve Hang Seng Endeksi de yüzde 0.6 geriledi. Hindistan borsaları bugün tatil sebebiyle kapalı; Malezya, Endonezya, Singapur ve Filipinler'deki borsalar ise yeniden işleme başladı.