Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Frankfurt'taki Avrupa Merkez Banaksı yetkilileri bu hafta, önümüzdeki yıldan itibaren finansal sağlıklarını denetleyeceği 130 bankada uygulayacağı 3 aşamalı denetim mekanizmasının temel kuralları üzerinde anlaşmaya çalışacak. Konuya ilişkin bilgisi olan 3 yetkili, sürecin, bankaların bilançolarındaki kamu borcu risklerinde stres testi uygulayacağı gibi, kurumları öncekinden daha fazla batık kredileri olduğunu kabul etmeye zorlayacağını söyledi.

İlki 2014'ün başlarında yapılacak olan denetim, AMB'nin, Deutsche Bank AG'den Intesa Sanpaolo SpA'ya, bankaların borç yüklerini görmek için ön şart ve 2 yıl önce yapılan strest testlerinden bu yana ilk değerlendirme olacak. Euro Bölgesi'nin kırılgan finansal sisteminin denetimi ile Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü en kötü borç krizinin önlenmesi dengesini ihtiyatla korumaya çalışan AMB Başkanı ario Draghi, diğer tarafta banaknın itibarını da ortaya koyacak.

AMB'nin yumuşak davranamayacağını söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc'nin ekonomistlerinden Richard Barwell, "SIkı bir denetim, iyi sermalendirmiş bankacılık sisteminin tek yolu. Ama aşırı sert olmak mümkün. Sermaye, beklenmedik kayıplara karşı sigortalamak için orada" dedi.