Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yasakoyucuların federal hükümetin borç limitinin artırılması için hâlen görüşmelere devam etmesiyle Avrupa Borsaları 4 haftanın zirvesinden indi, ABD endeks vadelileri yükseldi; Asya borsaları ise dalgalandı.

Danone, 16 çeyreğin en yavaş satış büyümesini açıklaması ve tam yıllık tahminlerini indirmesi sonrasında yüzde 3.6 değer kaybetti. Dünyanın en büyük lüks ürün şirketi LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, 3. çeyrekte analistleirn tahminlerinin altında ciro açıklamasının ardından yüzde 5 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Fitch Ratings'in ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye alması sonrasında yüzde 0.3 kayıpla 313.93 puana geriledi. Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.5 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yzüde 0.1 altında kaybetti.

Borç limitine ulaşılacağı zamanın çok yakın olduğunu ve ABD'de hâlen çözümün bulunmadığını söyleyen Peel Hunt LLP'nin piyasa stratejistlerinde Ian Williams, "Piyasalar, Fitch'in ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye de almasıyla yeniden çalkanalanıyor" dedi.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Senato'nun planladığı gibi 15 Ocak'ta değil, 15 Aralık'ta hükümeti yeniden açacak bir teklif sunarak, mali gösterinin sonucunu etkilemeye çalıştı. ABD Hazine Bakanlığı, ülkenin sıradışı önlemlerinin de yarın tükeneceğini söyledi.

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Azınlık Lideri Mitch McConnell, kapanmayı sonlandıracak ve temerrüdü önleyecek plan üzerindeki görüşmelerine dün geç saatlerde yeniden başladı.