Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:30'da güncellendi)

Amerikan Senatosu bütçe krizini sonlandıracak ve ABD'nin borçlanma yetkisini artıracak plan üzerinde anlaştı. Senato ve Temsilciler Meclisi bugünden itibaren anlaşmayı oylayabilir. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Başkan Barack Obama'nın anlaşmayı desteklediğini dile getirdi.

Anlaşma 16 gündür devam eden kapanmayı sonlandıracak ve borçlanma yetkisinin tükenmesinin 1 gün öncesinde ABD'nin borçlanmaya devam etmesini sağlayacak. Temsilciler Meclisi bugün büyük oranda Demokratlar'ın oylarıyla anlaşmanın geçmesine izin vereceklerinin sinyalini verdi. Senato'da aralarında Teksas eyaleti Cumhuriyetçi Senatörü Ted Cruz'un da yer aldığı anlaşmaya karşı olan isimler, oylamayı geciktirmeyeceklerini söyledi.

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, "Vardığımız anlaşma, ekonomimize, aşırı derecede ihtiyacı olan istikrarı sağlayacak" dedi.

Anlaşma, Cumhuriyetçilerin, Başkan Barack Obama'nın 2010'da kabul edilen sağlık yasasının mali kaynaklarının kesilmesini talep etmesi, borç limitinin artırılmasına  ve siyasi tavizler olmadan hükümetin fonlanmasına karşı çıkması ile başlayan ve 4 haftadır devam eden restleşmelerin sonunu ilan etti. Cumhuriyetçiler bu amaçlarının neredeyse hiçbirine ulaşamadı.

Tasarının, Cumhuriyetçiler'in savunduğu harcama kesintilerini devam ettirdiğini söyleyen Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, "Bu, çoğumuzun umduğundan daha az, ancak dürüst olmak gerekirse bazılarının istediğinden çok çok daha iyi" şeklinde konuştu.

Reid ve McConnell'ın anlaştığı çerçeve, hükümeti Cumhuriyetçiler'in desteklediği seviyelerde 15 Ocak 2014'e kadar fonlayacak ve 7 Şubat'a kadar borç limitini askıya alacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Carney, "Anlaşma gerekeni yaptı" dedi.

 

(22:30'da güncellendi)