Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dünü Kongre'nin borç tavanını artırabileceği işaretleriyle zirve rekoruna yakın kapatmasının ardından gerilerken, International Business Machine Corp. (IBM) ve EBay Inc. sonuçları açıkladıktan sonra düşüş yaşadılar.

IBM, üst üste altıncı çeyrek dönemde satışlarda düşüş açıklamasının ardından New York ilk işlemlerde yüzde 6.4 geriledi. EBay ise satış ve kâr tahminlerinin analist beklentilerinin altında kalmasıyla yüzde 4.9 değer kaybetti. SanDisk Corp., gelirlerinin beklentileri aşmasıyla yüzde 2.2 değer kazandı.

S&P 500 Aralık vadeli endeksi Kongre'nin 16 gün süren hükümet kapanmasını sonlandırması ve ABD borç tavanını artırmasına rağmen yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 07:37'de 1,711.8 puan oldu. Dow Jones vadeli kontratları ise 47 puan, yani yüzde 0.3 düşüşle 15,202 puanda.

Robert W. Baird & Co. ABD hisse işlemleri şefi Patrick Spencer, "Gördüğümüz şey söylentilerle alım ve gelen haberler ile satış durumu. Piyasalar geçtiğimiz hafta iyi bir periyod çizdi, böylece borç tavanı anlaşması sonrasında kâr alımları olacaktır" yorumunu yaptı.

S&P 500 bu hafta içerisinde şimdiye kadar yüzde 1.1 ralli yaparken, dün zirve rekoruna yüzde 0.3 yakında kapandı. Başkan Barack Obama, hükümetin 15 Ocak'a kadar fonlanmasını ve borç tavanının 7 Şubat'a kadar artırılmasını içeren kanunu, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçmesinin ardından imzaladı.