Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia'da imalat sanayii Ekim ayında beklentilerin üzerinde genişleyerek, fabrikaların bugün sona eren hükümet kapanmasıyla birlikte yükselen bir ivmeye kavuşabileceği sinyalini verdi.

Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi 19.8'e düşerken, geçtiğimiz ay 22.3 puan ile iki yılın zirvesine ulaşmıştı. Sıfırın üzerindeki seviyeler Pennsylvania, New Jersey'in güneyi ve Delaware'yi içeren bölgede büyümeye işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan 56 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 15 seviyesinde olacağı yönündeydi.

Borç tavanı ve bütçe anlaşmazlıkları konusundaki belirsizlikler müşteri güvenini olumsuz etkilerken, otomobil satışları ve ev ürünlerine yönelik tüketici talepleri fabrikaları destekliyor. Yükselen konut ve hisse fiyatları hanehalkı bilançosuna katkı yaparak gelişen okyanus ötesi piyasalar da ekonominin yüzde 12'sini oluşturan imalatın yükselmesinde etkili oluyor.

High Frequency Economics şef ABD ekonomisti Jim O'Sullivan, "Hisse ve konut piyasaları gelişiyor, hem de geçtiğimiz aylarda ihracat rakmlarının yükselmesine rağmen. Karışıklık öncesinde imalat sanayii hızlanıyordu, bütün bunları geride bıraktığımızda da bence trend bu yönde olacak" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri eksi 2.0 ile 27.5 arasında değişiklik gösterdi. Eylül ayında endeks Mart 2011'den bu yana zirveye ulaşmıştı.