Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın Fed'in teşvikleri azaltmayı erteleyeceği söylentileri ile kazanç ve kayıp arasında dalgalanırken, haftalık bazda son iki ayın en iyi performansını gerçekleştirmeye doğru ilerliyor. Platin ise dört haftanın zirvesine ulaştı.

Bloomberg Dolar Endeksi ABD'de hükümetin fonlanması ve borç limitinin artırılması konularında anlaşılarak 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet kapanmasının sona ermesi ile sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Chicago Fed Başkanı Charles Evans da dün yaptığı bir açıklamada hükümetin kısmi kapanması sırasında ekonominin olumsuz etkilendiğini ve merkez bankasının aylık varlık alımlarını azaltmaya başlamaması gerektiğini söyledi.

Altın, bazı yatırımcıların güvenini yitirmesi ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı söylentileri arasında, son 13 yılda ilk defa yıllık bazda kayıp yaşamaya hazırlanıyor. Politika yapıcılar 17-18 Eylül tarihlerindeki toplantıda tahvil alımlarını beklenmedik şekilde azaltmazken, BlackRock Inc. ve Pacific Investment Management Co., Fed'in teşvikleri azaltmayı erteleyeceğini söyledi.

UBS AG emtia bölümü araştırma şefi Dominic Schnider, "Borç anlaşmasında yaşananlar, yaşayacağımızı düşündüğümüz kötü günleri erteledi, büyüme ivmesine olumsuz etki yapabilirdi. İleride problemlerin uzaması ihtimali ile, teşviklerin azaltılması ertelenecek. Altın destek buluyor fakat daha yüksek fiyatlar için de dikkatli olmamız lazım" ifadesini kullandı.

Altın fiyatları

Spot altın yüzde 0.1 gerileyerek Londra saati ile 09:12'de ons başına 1,318.69 dolar oldu. Fiyatlar yüzde 0.6 kazanç ve yüzde 0.4 kayıp arasında dalgalanırken, gün içerisinde 1,328.40 dolar ile 8 Ekim'den bu yana en yükseğe dokundu. Altın bu hafta yüzde 3.7 yükseldi ve 16 Ağustos'tan bu yana en güçlü haftayı gerçekleştiriyor. Aralık vadeli altın kontratları ise yüzde 0.4 geriledi ve New York Comex'te ons başına 1,317.90 dolardan işlem gördü.

Vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11 aşağısında gerçekleşti.

ABD'de Başkan Barack Obama, mali politikalardaki anlaşmazlıklar ile 16 gün süren hükümetin kapanmasının ekonomik büyümeyi yavaşlattığı görüşünde. Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota ise politika yapıcıların işsizliği azaltmak için düşük seviyedeki faiz oranlarını, Fed'in yüzde 2 olan enflasyon hedefinin üzerine çıkılması riskine rağmen, koruması gerektiğini söyledi.

Gold Bullion International trade danışmalarından Jim Pogoda, kapanma ile birlikte gelen belirsizliğin büyüme için olumsuzluk yarattığını ve boğa eğilimli yatırımcıların Fed'in teşvikleri beklenenden daha uzun bir süre sonra azaltacağı düşüncesinde olduğunu belirtti.

ETF varlıkları

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 4.6 ton düşerek 1,896.3 ton ile Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Goldman Sachs Group Inc. raporuna göre altın fiyatları bu yıl 1,300 dolar yakınlarında tutunurken, 2014 yılı sonunda ABD ekonomisinde azalan teşvikler ile 1,050 dolara kadar gerileyecek.

Gümüş Londra'da yüzde 0.2 yükselerek ons başına 21.911 dolar olurken, dün 22.1885 dolar ile bir haftanın zirvesine yükselmişti. Gümüş bu hafta yüzde 2.7 prim yaptı. Paladyum büyük bir değişiklik yaşamayarak ons başına 740.50 dolardan işlem görürken, 742.30 dolar ile 29 Ağustos'tan bu yana en yükseğe dokundu. Platin yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,440.20 dolara yükselirken, 1,445.25 dolara kadar tırmanarak 20 Eylül'den bu yana zirveyi gördü. Platin ayrıca son sekiz haftada ilk defa haftalık kazanca doğru ilerliyor.