Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, "Türkiye'deki patent başvuruları son 10 yılda çok fazla arttı. Son iki yıldır Avrupa'da, en çok marka başvurusu yapılan ülkeyiz" dedi.

Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüz ekonomisinin merkezinden bilgi olduğunu belirterek, "bilgi" denince akla, bilgi ürünleri, marka, tasarım ve patent geldiğini kaydetti.

Rekabet ortamında başarılı olabilmek, ekonomik anlamda ayakta durabilmek, ihracat yapabilmek için bilgi ürünlerinin farkında olunması gerektiğini ifade eden Asan, şöyle konuştu:

"Bilgi ürünleriyle ilgili bir stratejinin olması gerekiyor. 2008 ekonomik krizinden en çok etkilenen işletmeler, fikri mülkiyet stratejisi olmayan işletmelerdi. Türkiye'deki işletmelerimizin yarına daha sağlıklı bir şekilde girebilmesi, yarınların beklenmeyen türbülanslı atmosferine hazırlık yapmaları için patent, marka başvurusu yapmaları açısından bir proje gerçekleştirdik. Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Projesi ile KOBİ'lerimize patent ve marka başvurusu yapma, markalaşmanın önemi şeklinde birebir danışmanlık yapıyoruz. Amacımız daha yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkması, KOBİ'lerin daha sağlıklı yapıya kavuşmasıdır. Proje, ülkemize fayda sağlayacaktır."

-"Sınai mülkiyet başvuruları artıyor"

Asan, istikrarın ekonomilerin sürdürülebilir olması için son derece önemli olduğunu bildirdi.

Yatırımcının istikrarı görmeyince beklemeye geçtiğini anlaüan Asan, şöyle devam etti:

"Buna 'durağan mod' diyoruz. Ekonomik istikrarı olan ülkelerde gelecek görünüyorsa, politikalar noktasında bir endişe yoksa, yatırımcı yeni iş imkanlar yaratabiliyor. Ülkemiz son 10 yıldır istikrarlı bir süreç yaşıyor. Türkiye ekonomisi son 10 yılda üç kat büyüdü. Türkiye'deki patent başvuruları son 10 yılda çok fazla arttı. Son iki yıldır Avrupa'da en çok marka başvurusu yapılan ülkeyiz. Ülkemizdeki patent başvuruları her yıl yüzde 15 artıyor. Patent başvurularıyla ekonomi arasından direkt bir korelasyon var. Yatırım yapan kişi patent ve marka başvurusu yapıyor. Böylece ekonomi büyüyor. Ülkemizdeki ekonomik istikrar bizleri de olumlu etkiliyor. Türkiye'de sınai mülkiyet başvuruları artıyor. Böylece daha sağlıklı bir ekonomik yapıya geçiyoruz."

AA