Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in merkezi hükümeti, ülkenin 2 çeyrek üst üste yavaşlaması sonrasındaki toparlanmayı korumak ve büyüme kalitesini geliştirmek için ekonomi politikaları ve reform tedbirlerinin "sert ve sıkı" bir şekilde uygulanması çağrısı yağtı.

Çin'in Devlet Konseyi, ülkenin başbakanı Li Keqiang ile 18 Ekim'de yapılan görüşmenin ardından dün yayınladığı açıklamasında, ekonominin "sağlam ve daha iyiye gittiğini" ve ülkenin bu yılki hedefleri tutturabileceğini, ancak sıçramanın temellerinin henüz sağlam olmadığını söyledi.

Çin ekonomisi 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.8 büyüme kaydederek, ülkenin yüzde 7.5 olan 2013'e ait büyüme hedefini tehdit eden yavaşlamadan toparlanmaya başlandığına işaret etti. Ülkenin en üst düzey liderleri önümüzdeki ay ekonomiyi yeniden şekillendirecek ve yüzde 7 oranında uzun vadeli büyüme sağlayacak politikaları belirleyecek.

Ekonomideki aşağı yönlü baskılar büyükken duruşun sertleştirimesi, ekonomi istikrar sağladığında da gözlerin açık tutulması gerektiğini belirten Devlet Konseyi, "Zor kazanılmış iyileşme beklentileri ve güveni korumak için yerel yetkililer ve devlet ajanslarının uygulamaları hızlandırması gerekiyor" dedi.

Mevcut politikalara yeniden dikkat çeken Devlet Konseyi, "Hükümet, küçük ölçekli şirketlere finansal destek verecek, dış ticaret büyümesinde istikrar sağlayacak, kapasite fazlalarında kesinti yapacak ve tüketim için yeni arayışlarda olacak" dedi.