Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, bankaların tahvil sahiplerinde sert kesintiler yapmanın, ekonomik güvene zarar verebileceği yönündeki uyarılarına rağmen, bankaların kurtarma paketlerindeki kısıtlamalar konusunda geri adım atmıyor.

Bankalarda geniş kapsamlı stres testleri uygulanması ve değerlendirme yapmaya hazırlanan Draghi haftasonu Brüksel'e bir mektup gönderdi. Euro Bölgesi'nde çarşamba günü başlatılacak olan stres testlerinin, bölge ülkelerin karşılaması gerekecek sermaye eksikliklerine dikkat çekmesi bekleniyor.

AB Rekabet Komiseri Joaquin Almunia'ya gönderdiği mektubunda Draghi, kamu dayanakları ihtiyacı bağlamında, vergi mükelleflerinden önce düşük ölçekli tahvil sahiplerini zarar yazmaya zorlayan yeni kurtarma kurallarının endişelere neden olduğuna dikkat çekerek, "Uygunsuz şekilde sert yorumlamalar, korumaya ve geri kazanmaya çalıştığımız Euro Bölgesi bankalarına duyulan güveni yerle bir edebilir" dedi.

Ancak komisyon, geçtimiz hafta Draghi'nin "iyi bankalara" devlet fonlarına daha kolay giriş imkanı tanınması talebini reddederek, temel prensipleri vurguladı ve tüm kararların, vakalar özelinde alınacağını söyledi.