Advertisement
HABERLER ABONE OL

Altın fiyatları son iki ayın en iyi haftalık performansını genişleterek 2 haftanın zirvesine doğru ilerlerken, yatırımcılar ABD merkez bankası Fed'in varlık alımlarını Mart ayına kadar aynı seviyede tutacağı ihtimalini fiyatlıyor. Paladyum ise 7 haftanın zirvesine tırmandı.

Spot külçe altının ons fiyatı yüzde 0.4'e varan artışlarla 1,322.05 dolara kadar yükselirken, Singapur saatiyle 14:50'de 1,321.23 dolardan işlem gördü. Bu yıl ilerleme kaydeden tek metal olan paladyum ise yüzde 0.9'a varan artışlarla 747.22 dolara kadar çıktı ve 28 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta yüzde 3.5'lik rallinin ardından 1,328.40 doları görürken, dolar Fed'in varlık alımlarını 2014 yılına kadar kesmeyeceği söylentileriyle zayıfladı. Hükümetin 16 gün kapalı kalmasından dolayı Fed'in ekonominin gücünü ölçmek için kullandığı verilerde de gecikme yaşandı.

Commonwealth Bank of Australia analisti Lachlan Shaw, "Altın şimdi büyük ihtimalle ABD istihdamı ve ekonomik verilerine gözünü çevirecek ki bunlar Fed'in varlık alımlarını azaltıp azaltmama kararında çok önemli etkenler" yorumunu yaptı.

Altın fiyatları Fed'in güçlenen ABD ekonomisiyle birlikte varlık alımlarını azaltacağı beklentisi üzerine bu yıl yüzde 21 değer kaybetti. Bloomberg anketine katılan 40 ekonomistin tahmin medyanlarına göre merkez bankası varlık alımlarında en erken Mart ayında kesintiye gidecek. Geçtiğimiz ay yapılan bir anket ise bu kesintinin Aralık ayında olacağı tahminini öne çıkarmıştı.