Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları Eylül ayında son 3 ayın ilk düşüşünü gerçekleştirerek yükselen konut fiyatları ve mortgage faiz oranlarıyla beraber son 4 yılın zirvesinden gerilemeye başladı.

Satışlar yüzde 1.9 düşerek yıllık 5.29 milyon seviyesine inerken, Bloomberg anketine katılan 67 ekonomistin tahmin medyanı bu düşüşün 5.3 milyona olacağı yönünde gerçekleşmişti. Fiyatlar yüzde 11.7 yükselerek evlerin satın alınabilirliğini 5 yılın en düşük seviyesine gönderdi.

Yükselen borçlanma maliyetlerinin talep üzerinde negatif etki oluşturarak konut sektöründeki toparlanmayı yavaşlattığı tahmin ediliyor. Öte yandan hükümetin kapanmasından dolayı 4. çeyrek büyümesine yansıyan olumsuz etkiler üzerine Fed'in varlık alımlarını şu anki seviyede devam ettireceği beklentileri, faiz oranlarının da şimdiki seviyelerde seyredeceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.

New York'ta bulunan BNP Paribas ABD ekonomisti Yelena Shulyatyeva, "Konut verilerinde negatif bir seri görebiliriz ama bu dramatik bir şey olmayacak. Konut sektörü normal seyrine devam edecek ve ekonomi için iyi bir sektör olmaya devam edecek. Yalnızca herhangi bir hızlanma görmeyeceğiz, o kadar" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 5.1 milyon ile 5.5 milyon arasında değişiklik gösterdi. Ağustos verileri 5.48 milyondan 5.39 milyona revize edildi. Fiyatlar ise bir yıl öncesine göre 178,300 dolardan 199,200 dolara yükseldi.