Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası eski başkan yardımcılarından Roger W. Ferguson, Fed'in parasal genişlemeye giderkenki şeffaflık söyleminin bu yıl merkez bankasını yanılttığını savundu.

New York'ta bir konferansta konuşan Ferguson, "Aşırı şeffaf olmaya, ileriye dönük rehberlik yapmaya ve yerine getirilmeyen sözler vermeye çalışarak başlarını belaya soktular" diye konuştu. Fed'in yazın tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisi yarattığını ancak Eylül geldiğinde bunu yapmadıklarını aktardı.

Fed'in tahvil alımlarını devam ettirme kararı finansal piyasalarda ralliye neden oldu. Standard&Poor's 500 Endeksi, FOMC'un açıklamasının 1 gün sonrası olan 19 Eylül'de yüzde 1.2 tırmanırken, ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 0.16 düşüşle yüzde 2.69'a geriledi. Petrol yüzde 2.5'in üzerinde sıçradı.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke Haziran'da merkez bankasının bu yılın ilerleyen zamanda tahvil alımlarının hızını düşürmeyi ve 2014'ün ortalarında programı tamamen sonlandırmayı planladığını söylemişti. Ekonomistler, Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltacağı ilk ay olarak 17-18 Eylül'deki toplantılara odaklanmıştı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, o toplantıda Fed'in tahvil alımlarını 80 milyar dolara indirmesini bekliyordu. Ancak Bernanke'nin "istihdam piyasasının hâlen istenilen düzeyde olmadığını" söylemesiyle Fed, alımları azaltmak yerine tahvil alımlarına aynı şekilde devam etmeye karar verdi.