Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:21'de güncellendi)

Altın fiyatları, ABD'de Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması sonrasında Fed'in ekonomiyi desteklemek adına teşviklere devam edeceği söylentilerinin artması ile üç haftanın zirvesine tırmandı.

İstihdam artışı Ağustos ayında 193,000'e revize edilirken, bu rakam Eylül ayında 148,000 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 93 ekonomistin tahmin medyanı ise 180,000 olarak gerçekleşmişti. İşsizlik oranı yüzde 7.2'ye gerileyerek Kasım 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi. Bugün açıklanan raporun asıl olarak 4 Ekim'de açıklanması gerekirken, 16 günlük hükümet kapanışı buna engel oldu.

Chicago'da bulunan Integrated Brokerage Services LLC şef dealerları Frank McGhee, "İstihdam verisiyle yatırımcıların ekonomiye daha fazla teşvik gerektiğini düşünmeleri ile altın yukarı yönlü destek buluyor" dedi.

Aralık vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.9 yükselerek New York saati ile 09:00'da ons başına 1,327.70 dolar olurken, veri sonrasında 1,337.90 doları görerek en aktif kontratlar arasında 30 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeye dokundu. Fiyatlar istihdam verisi öncesinde yüzde 0.5 kadar düşüş yaşadı.

Altın fiyatları Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonları ve bazı yatırımcıların sarı metale olan güvenlerini yitirmesiyle beraber son 13 yıldır ilk defa yıllık düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Bloomberg tarafından 17-18 Ekim'de gerçekleştirilen ankete katılan 40 ekonomistin tahmin medyanı ise politika yapıcıların tahvil alımlarını en azından Mart ayına kadar değiştirmeyeceği yönünde gerçekleşti. Federal Reserve Bank of Chicago Başkanı Charles Evans dün yaptığı bir açıklamada Washington'da yaşanan mali çatışmanın aylık varlık alımlarının azaltılmasını büyük ihtimalle erteleteceğini dile getirdi.

Külçe altın, ABD merkez bankasının 2 trilyon dolardan fazla para basmasıyla Aralık 2008 ile Haziran 2011 yılları arasında yüzde 70 yükseldi. Bazı yatırımcılar hızlanan tüketici fiyatları ve para birimi zayıflığı karşısında önlem olarak altın ve gümüş aldılar.

Aralık vadeli gümüş kontratları ise yüzde 0.6 artışla ons başına 22.42 dolar olurken, erken saatlerde yüzde 1.3 kadar geriledi.

(16:21'de güncellendi)