Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın en büyük bankaları tahvil portföylerini daha uzun vadeli kağıtlara çevirmeye başlarken, hem daha fazla getiri elde etmeyi hedefliyor hem de merkez bankasının potansiyel kayıplardan kendilerini koruyacağı iddiasına giriyor.

Japonya'dan dün açıklanan resmi verilere göre Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. ve Mizuho Bank Ltd. gibi bankalar ellerindeki 10 yıllık Japon tahvilleri sayısını Eylül ayında üst üste 5. ay yükseltirken, iki ve beş yıllık tahvilleri azatlmaya devam etti. Beş yıllık Japon hükümet tahvillerinin faizi dün yüzde 0.205 olurken, 10 yıllık tahvillerin faizleri yüzde 0.62 olarak gerçekleşti, 2023 vadeli ABD hazine tahvilleri faizi ise yüzde 2.61 oldu.

Uzun vadeli Japon hükümet tahvilleri Mayıs ayından bu yana daha kısa vadeli tahvillerin üzerinde bir performans gösterirken, Bank of Japan Başkanı Haruhiko Kuroda yaklaşık Mayıs ayının bir ay öncesinde parasal teşvik kapsamında merkez bankasının alacağı tahvil oranını iki katına çıkaracağını açıklamıştı. Bank of America tarafından yapılan bir açıklamada ise Japon merkez bankasının ekonomik toparlanmada aksama görülmesi halinde teşviği artırmak için hazır olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Tokyo merkezli SMBC Nikko Securities Inc. kıdemli tahvil stratejisti Makoto Noji, "Japon tahvil yatırımcıları Bank of Japan'ın tahvil alımlarına devam ettiği bir dönemde piyasada kalmak için çaba gösteriyor. Düşük faizler yüzünden bankaların orta vadeli tahviller alması çok mantıklı değil" açıklamalarını yaptı.

Bank of Japan 4 Nisan'da daha önce benzeri uygulanmamış bir tahvil alım programı açıklayarak yaklaşık 7 trilyon yen (71 milyar dolar) değerinde ortalama 7 yıl vadeli tahvil alımı gerçekleştireceğini belirtmişti. Mayıs ayında yapılan açıklamada ise alımların yaklaşık yarısının 5 yıl veya daha az vadeli tahvillere yönlendirileceği belirtilmişti.