Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yükselen konut fiyatlarının, hükümetin emlak kontrollerini sıkılaştırabileceği spekülasyonuna neden olması üzerine Çin Borsası düştü. İmar şirketleri göstergelerinden biri 6 haftanın en düşüğüne geriledi. Daha küçük ölçekli şirketler, değerlemelerin aşırı olabileceği endişesiyle sert düşüş kaydetti.

Poly Real Estate Group Co. ve Gemdale Corp., imar şiretleri arasındaki kayıpları devam ettirdi. Yazılım üreticisi Neusoft Corp. yüzde 4.8 düştü ve teknoloji şirketleri göstergesi, değerlemelerin Ocak 2011'den bu yana en yüksek düzeyine sıçramasının ardından 10 sektör grubu arasında en sert düşüşü kaydetti. ChiNext Küçük Ölçekli Şirket Endeksi yüzde 2.4 geriledi. Tiankin Songjiang Co., China Securities Journal'ın, şehrin serbest ticaret bölgesi için onay almasının kuvvetle muhtemel olduğunu yazmasının ardından yüzde 10 ralli yaptı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 2,214.31 puana geriledi. Pekin hükümetinin ülke genelinde emlak sektöründe kısıtlamaları artırmaktan kaçınmasıyla talebin artması üzerine Çin'in 4 büyük şehrinde yeni konut fiyatları Ocak 2011'den bu yana en büyük artışına işaret etti.

Dragon Life Insurance Co.'nun para yöneticilerinden Wu Kan, konut fiyatları verisinin piyasaya politika riski eklediğini ve yatırımcıların da büyük ihtimalle hükümetin gayrimenkul sektöründeki kontrolleri sıkılaştırma beklediğini söyledi.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 2,450.72 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 düştü. Bloomberg Çin-ABD Endeksi dün yüzde 1.1 aşağıda kapandı.

Şanghay endeksinde işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 0.5 üzerinde seyretti. Endeks dün hükümetin ekonomi politikalarının sıkı bir şekilde uygulanması çağrısı yapmasının ardından yüzde 1.6 yükselmişti.