Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:04'te güncellendi)

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının, hükümetin kapanmasının ardından ekonomik büyümenin soğumaya devam ettiğine işaret etmesi ile üç ayın en düşüğüne geriledi.

İstihdam artışı Eylül ayında 148,000 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 93 ekonomistin tahmin medyanı ise 180,000 olarak gerçekleşmişti. Beklenenin altındaki artış hükümetin kısmi kapanması sonrasında ABD ekonomik büyümesinde küçük bir ivme olduğuna işaret ediyor. İşsizlik oranı ise yüzde 7.2 ile dört yılın en düşüğüne geriledi. Standard & Poor's, 17 Ekim'de sona eren hükümetin kısmi kapanmasının, dördüncü çeyrekte gayrısafi yurtiçi hasıla büyümesini en az yüzde 0.6 azalttığı tahmininde bulundu. Veri ayrıca Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltma kararını erteleceği söylentilerine destek verdi.

New York'ta bulunan Credit Suisse Group AG faiz oranı stratejisti Ira Jersey, "İstihdam verisi beklentilerin çok altında kaldı, kesinlikle işaret edilecek parlak bir nokta görünmüyor. Bu da Fed'in azaltmayı erteleme ihtimalini mantıklı kılıyor. Ekonominin ne yöne gittiğine dair net bir görüşe sahip olabilmek için Aralık'ta gelecek olan Kasım ayı verilerini beklemek zorundayız" yorumunu yaptı.

10 yıllık tahvil faizleri New York saatiyle 08:44'te 7 baz puan düşüşle yüzde 2.53 oldu. Faiz gün içerisinde yüzde 2.52'ye dokunarak 24 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye işaret ederken, 6 Eylül'de yüzde 3.005 ile Temmuz 2011'den bu yana ilk defe yüzde 3 seviyesi aşılmıştı.

Jersey ayrıca, "10 yıl vadelilerin faizlerinde yüzde 2.47'nin altını görebiliriz" dedi.

(16:04'te güncellendi)