Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

 Yunanistan'da, aşırı milliyetçi Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisinin ırkçı faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla, Hazine desteğinin kesilmesiyle ilgili yasal düzenleme parlamentoda kabul edildi.

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanarak, Çevre ve Enerji Bakanlığı'nın enerjiyle ilgili yasa tasarısı kapsamında dün geç saatlerde Meclis'e getirilen kanuni düzenleme Altın Şafaklı milletvekillerinin katılmadığı oylamada 34 "çekimser" oya karşılık 235 "evet" oyuyla kabul edildi.

Tasarı, siyasi partilerin, liderleri ya da üyeleri aleyhlerinde suç örgütüne karıştığı veya terörist faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle dava açılması durumunda Hazine desteğinin askıya alınmasını öngörüyor.

Yunanistan'da, kısa bir süre önce solcu kimliğiyle tanınan bir müzisyenin Altın Şafak partisi üyesi olduğu belirlenen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından Altın Şafak'ın faaliyetlerinin "suç örgütü faaliyetleri" kapsamına alınmasına yönelik yasal girişim başlatılmıştı.

Yunanistan Yüksek Mahkeme (Arios Pagos) savcısının talimatıyla Altın Şafak partisine yönelik operasyonlarda aralarında parti lideri Nikos Mihaloliakos'un da bulunduğu bazı milletvekilleri, çok sayıda üst düzey yönetici ve üye, "organize suç örgütü kurma ve yönetme" gerekçesiyle tutuklanmış, 30 civarında kişi hakkında ise kovuşturma açılmıştı.

Gelişmeler üzerine, Kamu Düzeni Bakanlığı Yüksek Mahkeme'nin Altın Şafak'la ilgili soruşturması sonuçlanıncaya kadar milletvekillerinin polis korumalarının kaldırılmasını kararlaştırmıştı.