Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de geçtiğimiz hafta beklenenden fazla işsizlik başvurusu gerçekleşti.

İşsizlik başvuruları 19 Ekim'de biten hafta itibariyle 12,000 gerileyerek 350,000 inerken, bir önceki haftanın rakamı 362,000'e yukarı yönlü revize edildi. Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin tahmin medyanı 340,000 olarak gerçekleşmişti. Özellikle California'da başvurular yüksek olmaya devam ederken, analistlerin bu başvuruların ne kadarının geçici hükümet kapanmasından kaynaklandığını tam olarak ortaya çıkaramadı.

Hükümetin yeniden açılması sonrası işten çıkarmalarda düşüşlerin yaşanması beklenirken, Eylül ayında beklenenden daha yavaş istihdam yaratılması şirketlerin Washington'da yaşanan bütçe anlaşmazlıklarından dolayı yeni işçi alımı konusunda tereddütlü davrandıklarının işareti olarak algılanıyor.

RBS Securities Inc. ekonomisti Guy Berger, "California ve hükümetin kapalı kalması başvuruların yüksek gelmesini bir süre daha sağlayacaktır. Yıl sonuna yaklaştıkça işten çıkarmalar da azalacaktır. Şu anda önemli nokta işten istihdamın yeniden ivme kazanıp kazanmayacağı" yorumunu yaptı.

Bugün açıklanan bir başka raporda ise ABD'nin ticaret açığının Ağustos ayında çok değişmediği görülürken, ithalat ve ihracat yavaşladı. Ticaret açığı yüzde 0.4 yükselerek 38.6 milyar dolardan 38.8 milyar dolara çıktı.