Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri ticari ve askeri uçaklara olan talebin iş ekipmanına olan talebi bastırmasıyla Eylül ayında son 3 ayın en sert yükselişini gerçekleştirdi.

Bugün açıklanan resmi verilere göre en az 3 yıl dayanıklı kalması beklenen siparişler yüzde 3.7 yükselirken, bir önceki ayın rakamı yüzde 0.2'ye revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 2.3 artış olarak gerçekleşti. Sermaye ekipmanına olan talebin göstergesi yüzde 1.1 düşerek firmaların hükümetin kapandığı dönemde geri adım attıklarını yansıttı.

Bank of America Corp. ekonomisti Joshua Dennerlein, "Yatırım harcamaları bu yıl çok yumuşak gerçekleşti. Aslına bakarsanız çok yüksek yatırım da bekleyebilirsiniz çünkü temeller sağlam ama ikide bir ortaya çıkan belirsizlikler bunu engelliyor. İnsanlar yatırım için bekleyeceklerdir çünkü tam emin değiller" yorumunu yaptı.

Ekonominin yüzde 12'sini oluşturan imalatta yaşanacak daha hızlı büyüme, bütçe krizinden sonra zarar gören güven ortamının ne kadar hızlı toparlanacağına bağlı. Ford ve Whirlpool gibi firmalardan gelen sonuçlar daha güçlü yerel konut ve otomobil sektör sinyali veriyor.

Ulaşım dışında dayanıklı mal siparişleri yüzde 0.1 düşerken, Ağustos ayındaki düşüş yüzde 0.4 olarak gerçekleşmişti.