Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri piyasası göstergesi Federal Reserve tarafından 85 milyar dolarlık varlık alımlarının bir sonraki toplantıda devam ettirilme kararı alınacağı söylentileri üzerine 5 ayın en düşük volatilite seviyesine geriledi.

10 yıllık gösterge tahvil faizlerinin 3 aylık volatilite oranı 75.22 olarak Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Geçtiğimiz yıl boyunca 81.41 ortalaması tutturulmuştu. Gösterge 90 gün boyunca faizlerdeki dalgalanmayı takip ediyor. Volatilite oranı yatırımcıların Fed tarafından varlık alımlarının düşürüleceği söylentilerinin yaygınlaştığı Eylül ayında 116.91'e yükselmişti. ABD hazine tahvilleri fiyatları bazı yatırımcıların 96 milyar dolarlık tahvil ihalesi serilerine hazırlanmasıyla geriledi.

Singapur'da bulunan Scotiabank işlemcisi Ali Jalai, "Fed henüz varlık alımlarını azaltmaya başlamadı. Önümüzdeki iki ay boyunca alımlara devam edeceklerini düşünüyorum. Varlık alımlarındaki düşüş konusu masada olduğunda insanlar tahvil piyasasında satış gerçekleştiriyordu ve bu da volatiliteye yol açıyordu" yorumunu yaptı.

10 yıllık gösterge ABD tahvil faizleri 2 baz puan yükselerek Londra saatiyle 06:59'da yüzde 2.53 oldu. Faizler geçtiğimiz 10 yıl boyunca tutturduğu yüzde 3.52 ortalamasının altında seyrediyor. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 1/8 düşerek 99 25/32 oldu.

Bloomberg ABD Hazine Tahvil Endeksi Ekim ayında yüzde 0.7 yükseldi.

10 yıllık Japon tahvil faizleri çok değişiklik göstermeyerek yüzde 0.615'te kaldı. Ülkenin hazine tahvilleri bu ay yüzde 0.6 yıl genelinde yüzde 2.5 getiri sağladı.