Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine, yüksek katma değer, yükte hafif pahada ağır ürün, Ar-Ge, inovasyon, ileri teknolojik ürünlerle ulaşalabileceğini bildirdi.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çağlayan, ODTÜ teknokentte faaliyet gösteren Taleworlds/İkisoft firması yöneticileri Armağan Yavuz ve Ali Erkin'i makamında kabul etti.

Çağlayan, kabuldeki konuşmasında, PC Gamer dergisi tarafından "tüm zamanların en iyi 86'ncı oyunu" olarak gösterilen "Mount and Blade"i geliştiren firma yöneticilerini başarılardan dolayı tebrik ederek, "Siz yurt dışına sıradan bir mal değil, 2023 yılı için 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize uygun, yüksek katma değerli ve muadili az olan bir ürün ihraç ediyorsunuz" ifadesini kullandı.

Firmanın geliştirdiği oyunun, 100 oyun arasından tüm zamanların en iyi 86'ıncı oyunu olarak gösterilmesinin Türk yazılım sektörü adına büyük bir başarı olduğunu belirten Çağlayan, ürünün yüzde 98'inin ihraç ediliyor olması ve bugüne kadar 2,5 milyon adet satılmasının dünya devlerinin yarıştığı sektörde ne denli büyük bir başarı elde edildiğinin göstergesi olduğuna işaret etti.

Bakan Çağlayan, Türk insanının zeka ve bilgi olarak hiçbir eksiğinin olmadığını kaydederek, ABD seyahati sırasında Türk yazılım firmalarını dünyanın yazılım devlerine tavsiye ettiğini bildirdi.

- "Tüm işletmelerimize örnek olacak"

Firmanın, kendisinin de sürekli dile getirdiği "yükte hafif pahada ağır" bir ürünün ihracatını gerçekleştirdiğini ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Türkiye gündemine yerleştirdiğimiz ihracat mal birim fiyatını artırmanın ne denli önemli olduğunu ortaya koydunuz. Elde ettiğiniz bu başarı tüm şirketlerimize örnek olacak. Zira bu başarınız dünyanın dilinde dolaşıyor. Bir Türk firmasının bu başarısı, sadece yazılım sektöründeki KOBİ'lerimize, şirketlerimize değil tüm işletmelerimize örnek olacak bir başarı. Onlar da Ar-Ge'leriyle, ürettikleri ürünlerle 'ben de yapabilirim' kültürünü benimseyecekler, Türkiye ekonomisine değer katacaklar."

Mal ve hizmet ihracatından sorumlu Bakanlık olarak, hizmet ihracatına, dolayısıyla yazılım sektörüne ihracat destekleri verdiklerini hatırlatan Çağlayan, firmalara bu desteklerden daha yoğun faydalanma çağrısında bulundu.

- "2023 hedeflerine ileri teknolojik ürünlerle ulaşabileceğiz"

Ar-Ge'ye, inovasyon'a, yüksek katma değere büyük önem verdiğine dikkati çeken Çağlayan, teknokentlerin Türkiye'nin bu özelliklere sahip ürünlerin üretildiği kuluçka merkezleri olduğunu belirtti. Çağlayan, eski Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı olarak, firmanın Ankara'da faaliyet göstermesinin kendisini ayrıca mutlu ettiğini kaydetti.

2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmak için Taleworlds/İkisoft gibi yüksek katma değerli ürün üreten ve ihraç eden firmalara ihtiyaçları olduğuna vurgu yapan Çağlayan, "2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize, yüksek katma değerle, yükte hafif pahada ağır ürünle, Ar-Ge ile, inovasyonla, ileri teknolojik ürünlerle ulaşabileceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Firma yetkilileri Armağan Yavuz ve Ali Erkin de firmaları hakkında bilgi verdi. Sektörün önünün çok açık olduğunu belirten firma yetkilileri, bu alanda Türkiye'nin büyük potansiyeli olduğunu ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteklerinden yararlandıklarını belirttiler.