Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da finansal regülatörler, gangsterlere kredi verdikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan bankalara Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. ve Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. gibi ülkenin en büyük 3 bankasını da dahil etmeyi planlıyor.

Japon Finansal Hizmetler Ajansı'nın yetkililerinden Hiroki Kato, soruşturmaların, bankaların, suç örgütlerine verilen kredilerin azaltılmasını hedefleyen kurallara uygun davranıp davranmadığını belirleyeceğini söyledi. Bir başka FSA yetkilisi, incelemelerin 5 Kasım'da başlayacağını ifade etti.

Soruşturmalar, Tokyo'daki Mizuho Financial Group Inc.'in suç gruplarına 200 milyon yen kredi verilmesini görmezden gelmesinden ötürü kınanmasının ardından bankanın iç kontrollerini geliştirilme ve Yönetim Kurulu Başkanı Yasuhiro Sato'nun da olduğu yöneticileri cezalandırma planının ardından genişletiliyor. Kato, ajansın Mizuho'yu ve hazırladığı raporu dikkatli bir şekilde inceleyeceğini belirtti.

Mega bankaların, kendi bayrakları altında çok fazla şirket olmasından ötürü yönetimden, kurallara uygunluğa, birçok konuda çok daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyleyen Credit Suisse Group AG'nin analistlerinden Takehito Yamanaka, "FSA'nın incelemesi, bankaların üst düzey yöneticilerinin, gelişmeleri sorumlu bir şekilde ele alıp almadığını kontrol edecek" dedi.