Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin en geniş 4. ekonomisi olan İspanya 3. çeyrekte yüzde 0.1 büyüyerek Başbakan Mariano Rajoy'un ihracatın artması durumunda bölge ekonomisinin de canlanacağı yönündeki yaklaşımını destekledi.

Madrid merkezli Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada 2. çeyrekte yüzde 0.1 düşen gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYH) 3. çeyrekte yüzde 0.1 yükseldiği belirtildi. Bu rakam ise İspanya merkez bankası Bank of Spain'in 23 Ekim'deki tahminleriyle paralel gerçekleşti. Enflasyon ise Ekim ayında yüzde 0.1 ile Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Görev süresi 2015 yılında dolacak olan Rajoy, İspanya'nın borç yükünü o döneme kadar bir istikrara kavuşturacağına dair söz verdi. İspanya'da borç rasyosu 2008 yılında başlayan resesyondan bugüne iki katının üzerine çıktı. Yüzde 26 işsizlik oranı bulunan İspanya'da demokrasi tarihinin en büyük bütçe kesintilerinin gerçekleşmesinin ardından ekonomininin büyüyebilmesi için en büyük dayanak ihracat oldu.

Paris merkezli Organization for Economic Co-operation and Developmetn İspanya masası direktörü David Haugh, "İkinci ve uzun bir resesyonun sonlanması İspanya'nın tamamen iyileştiği anlamına gelmez. Küresel bir ekonomide bilgi sahibi işçilere daha yüksek maaşları ödeyebilecek bir noktaya gelinmesi lazım" yorumunu yaptı.

Carrefour SA Şef Finansal Yetkilisi (CFO) Pierre-Jean Sivignon ülkede istikrar sinyalleri geldiğini açıklarken, perakende satışlar 2010 yılından bu yana ilk kez Eylül ayında yükseliş gerçekleştirdi.

Öte yandan okyanus ötesinden gelen turistlerin sayısı Eylül ayı itibariyle 48.8 milyona çıkarak 2000 yılından bu yana en iyi 9 aylık performansı gösterdi.