Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, NextEra Energy Inc. ve First Solar Inc.'nin karlarının tahminlerin üzerinde çıkması sonrası ralli yapması ve imalat sanayi verisinin beklenenden daha iyi bir seviyede gerçekleşmesinin etkisi ile değer kazandı. Euro, dolar karşısında 16 ayın en hızlı haftalık kaybına yönelirken, petrol haftalık kaybını daha da genişletti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, iki günlük geri çekilmenin ardından, yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 10:13'te 1,763.31 puana çıktı. Avrupa ortak para birimi euro dolar karşısında, Euro Bölgesi'nde yavaşlayan enflasyon ile birlikte Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faizleri düşüreceği spekülasyonunun güçlenmesi sonucu yüzde 0.6 değer kaybederek 1.3486 seviyesine indi ve haftalık kaybını yüzde 2.3'e genişletti. İtalya ve İspanya tahvilleri de AMB'nin faiz indirimine gideceği beklentisi ile değer kazandı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 2.60'a çıktı. Ham petrol fiyatları New York'ta yüzde 1'den fazla düştü ve son 17 ayın en uzun süreli haftalık bazda düşüş dönemine yönlendi.

First Solar ve NextEra, S&P 500 Endeksi'nde bu bilanço döneminde beklenenden daha iyi kar açıklayan yüzde 75'e katıldı ve sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 4.7 sıçrama yaptı. ABD'de ISM imalat sanayi endeksi 56.4'e çıkarak Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bank of America Corp., UBS AG ve Royal Bank of Scotland Group Plc'ye göre, AMB, dün açıklanan enflasyon verisinin Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından gelecek hafta politika faizini düşürebileceğini kaydetti.

Philadelphia Trust Co. şef yatırım yetkilisi Richard Sichel, "Şirket karları piyasayı yönlendiriyor ve karlar oldukça iyi," dedi ve "Hisse senetleri açık bir şekilde bulunulması gereken en iyi yeri gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

(16:50'de güncellendi)