Bloomberght
Bloomberg HT Kültür Sanat Görülesi Yerler Doğu'nun incisi Gaziantep turizm ve kültür ile atağa kalkıyor

Doğu'nun incisi Gaziantep turizm ve kültür ile atağa kalkıyor

Doğu'nun incisi Gaziantep, yerli ve yabancı turist için en önemli cazibe merkezi olmaya hazırlanıyor.. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, birbirinden çarpıcı ve sıradışı projelerini BloombergHT.com okurları için Özel Haber Şefi Süheyla Yılmaz'a anlattı

Giriş: 01 Kasım 2013, Cuma 15:50
Güncelleme: 04 Kasım 2013, Pazartesi 11:33

60 bin yolcu kapasiteli raylı sistem, gölet, aquapark, tatil köyü, su perdesi, spor kompleksi, futbol köyü, nehir gemileri, yayla turizmi... Doğu'nun incisi Gaziantep, 2014 yılında yerli ve yabancı turist için cazibe merkezi olmaya hazırlanıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, hem yeni başlayacak hem de meraklılarına kavuşmak için gün sayan birbirinden çarpıcı ve sıradışı projelerini anlattı.

-Raylı sistem 60 bin yolcu taşımaya hazırlanıyor

Asıl Güzelbey, 10 yıllık raylı sistem projesi ile ilgili period'un son 5 ayında olduklarını belirterek "Bitirip hayata geçirilebilecek projeleri hızlandırıyoruz, ve bunları da büyük ihtimalle Mart gelmeden bitireceğiz. Bunların başında raylı sistemin 3. etabı var. Raylı sistemin 1. etabı bundan 2 sene önce hizmete girdi. 2. etap bir sene önce hizmete girdi. Şimdi 3. etabına giriyoruz. Bu etap aşağı yukarı 8 kilometre, bu tamamlandığı zaman 30 kilometreye çıkmış olacak. Şu anda 40 bin yolcu taşıyoruz. 3. etap ile beraber 60 bine çıkacak yolcu sayısı ki bu çok önemli bir rakam. Şehir içi trafiğinde önemli bir rahatlanma sağlanacak." açıklamassında bulundu.

Metropollerin en büyük sorununun trafik, uaşım ve yoğunluk olduğunu belirten Güzelbey, "Bu etabı yapmak ile Gaziantep'in bütün trafik problemlerinin çözüleceğini iddia etmiyoruz ama önemli bir mesafe alanacak. Bu toplu taşımanın yapılması ile birlikte şehirde de bir rahatlama olacak. Toplu taşımayı yakın zamana dek Gaziantep'te teneke kutusu gibi dolmuşlar ve minibüslerle yapıyorduk, ama raylı sistem devreye girdikten sonra, doğal gaz ile çalışan otobüsler devreye girdikten sonra şehir içi ulaşımda kalite ortaya çıktı. Onun için buna çok öenm veriyoruz. Şu anda birinci bitireceğimiz projemiz bu." vurgusunda bulundu.

-Gölet, aquapark, tatil köyü, su perdesi...

"2. bitireceğimiz projemiz taşkın önleme amacıyla yapılan bir gölet projesi vardı." hatırlatmasında bulunan Güzelbey, "Bu proje tamamlandı, göletin suyu doldu. Aşağı yukarı 1 kilometre karelik bir gölet ama bu suni bir gölet oldu. Bu göletin etrafında şu anda rekreasyon yapıyoruz. Neler var? Aquapark, su kayağı, bungalov evlerden oluşan tatilköyü, 6 - 7 restaurant var. Yani şehir içinde yeni bir göl ortaya çıktı. Biz buna bir de ilave yaptık. Işık ve ses oyunlarından oluşan bir platform yapıyoruz. Bu Türkiye'de yapılanın en büyüğü, çünkü burada suyun yüksekliği 90 metreye kadar çıkıyor. İkinci olarak da burada bir su perdesi var. Türkiye'de bu yok. özelliği ise şu: Konser vermesini istediğiniz sanatçıyı bilgisayara yüklüyorsunuz, perdeye çıkıyor ve size bir konser veriyor. Bu Türkiye'de şu ana kadar yapılmış bir proje değil." dedi.

-Suni kayak pisti

Güzelbey, ülkemizin küresel ısınmadan dolayı karı ve soğuğu görmeyen bir ülke olduğunu hatırlatarak "Eskiden bizim evden ninemlerin evine giderken tünel açıp gittiğimizi hatırlıyorum. Artık eskisi gibi değil ama insanların bir kış keyfi var. Onun için şehrin 14 km yakınındaki 214 hektarlık bir alanı ormandan kiraladık ve suni kayak pisti yaptık. Henüz kayılmıyor ama inşaatı bitme aşamasında. Yine bir gölet, etrafında rekreasyon var. Göletin etrafında ahşaptan oluşan otantik bir restaurant var. Tepede bir restaurant var. Bitiş tarihi olarak Aralık diyoruz ama Ocak, Şubat aylarını bulabilir." sözleri ile kış sporu meraklılarına müjdeyi verdi.

-Gaziantep futbolcu üretmeye hazırlanıyor

Gaziantep'in spor kompleksinin bitmesine az kaldı. Güzelbey, ise projeyi sadece spora yatırım olarak görmüyor. Kamerun'un futbolcu yetiştirme konusunda çok ileri bir ülke olduğunu hatırlatan Güzelbey; "Kamerun ile futbol okulu için ortak proje geliştirdik. Dünyanın birçok yerinde Kamerunlu futbolcular var. Kamerun ile bizim ortak bir spor projemiz vardı. Bu proje çerçevesinde yaptığımız spor köyüne Kamerun'dan gelecek olan gençler ile Gaziantep'ten gelen gençleri birleştirip onları futbolcu olarak yetiştirip Türk sporuna hizmet etmesini sağlayacağız. Bizim şu anda belediyeye ait 1. Ligde oyanayan bir futbol kulübümüz var. Ama biz farklı bir mentalite ile bu işe bakıyoruz. Bizde yabancı futbolcu bu seneye kadar yoktu, bu sene de bir tane var sadece. Olmasa olurmuş, belki. Biz Türk Milli Takımı'nın şu anki içinde bulunduğu durumunu büyük kulüplerin yabancı kontenjanlarının yüksek olmasına bağlıyoruz. Onun için biz diyoruz ki kendi oyunucularımızı yetiştirelim artık ve bunu da Türk sporuna kazandıralım. İster Gaziantep'te oynasın, ister Adana'da oynasın, İsterse Galatasaray'da oynasın." açıklamasında bulundu.

-Sıradaki projeler...

Gaziantep'in bir de başlaması için gün saydığı projeleri var: Aşağı Fırat Havzası, Dülük Antik kenti ve Hızır Yaylası...

Fırat Nehri'nin Gaziantep'in sınırlarından geçtiğini hatırlatan Güzelbey, Aşağı Fırat Havzası Pojesini şu sözlerle anlatıyor:

"Burada çok önemli tarihi mekanlar var. Bunlar eski yerleşim yerleri ama Birecik barajının yapım aşamasında bunlar Devlet Su İşleri tarafından istimlak edilmiş ve şu anda burada yaşam yok. Ama oradaki o tarihi evler, köyler dimdik ayakta duruyor. İçinde klise var, cami var, sinagog var, eski evler var ve hepsi de duruyor. Bir de muhteşem bir nehir var. Bu nehir üzerinde gemi turizmi yapmak istiyoruz. Bunun adı da “A'dan B'ye Fırat Projesi.” Yani Atatürk Barajı'ndan Birecik Barajı'na...

Burada büyük nehir gemileri olacak, bu nehir gemileri Birecik Barajı'ndan başlayıp Atatürk Baraj'na doğru gidecek. Ama bu güzergah üzerinde suyun içindeki bir cami minaresinin etrafından dolaşacak. Yolcular Erenköy, Aşağı Çardak, Yukarı Çardak, Gümüşgün, Savaşhan adını verdiğimiz muhteşen mekanlara iskeeden çıkıp buraları gezip yemeklerini yiyip, dinlenip Rum Kale'ye gidecekler. Rum Kale özellikle hristiyanlık için önemli bir merkez. Çünkü 4. İncil Aziz Yuhanna tarafından orada çoğaltılmış. O mekan şu anda dimdik ayakta duruyor.

Rum Kale'den sonra Atatürk barajına doğru devam edecek. Samsat'ta nehir gemisi iskeleye yanaşacak. Yolcular gemiden inecekler, birkaç saatliğine Nemrut'a çıkıp gelecekler. Tekrar gemi ile bu sefer A'dan B'ye doğru devam edecekler.

Bu projenin özelliği, yakın zamana kadar dünyadaki en önemli nehir turizmi Tuna nehri üzerinde yapılırdı. Bükreş'te başlardı, Viyana'ya kadar giderdi. Fakat Tuna nehrinin suları yükseldi. Özellikle nehir gemileri Novi Sad Köprüsü'nün altından geçerken zorlanıyordu. Bu sebeple bu nehir gemilerinin bir kısmı sökülüp Mısır'a Nil Nehri'ne gönderildi. Fakat Mısır'ın içinde bulunduğu durum nedeniyle şu anda bu gemiler kendilerine bir adres arıyorlar. Bizde Tura Turizm ile konuştuk ve bu gemilerin Birecik Barajına gelmesi ve Birecik Barajı'ndan Atatürk Barajına doğru yol almasını istedik. Bu gemiler öyle sıradan gemiler değil. İçinde restoranı, konser salonu dans pisti olan bu gemilerin gelmesi Türkiye'nin turizmine katkı sağlayacak. "

Aşağı Fırat Projesi, bu bölgede 3 ili Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa'yı ilgilendiriyor. Bu üç ilin bağlı olduğu kalkınma ajansları da roje için devrede. İihale aşamasının ardında Mart ayının sonunda Türkiye nehir gemisi turizminde biz de varız, diyebilecek.

-İlk insanlığın mekanı: Dülük Antik Kenti

Gaziantep'in 10 km kuzeybatısında Dülük Antik Kenti ilk insanlığın yaşadığı iddia edilen bölgelerden biri. Burada yapılan kazı çalışmalarının ardından Mitras Tapınağı ortaya çıkarıldı. Başkan Güzelbey konuyla ilgili "Fakat o kadar dramatik ki bu antik alanın içinde yerleşim var. Mesela altta bir kaya mezarı ve üstte biriketten bir ev var. Buranın yıkılıp Safranbolu örneğinde olduğu gibi bir çalışma düşünüyoruz. Bir tarafta antik kent öbür tarafta tatil köyü, dinlenme alanı. Tabii bunun için oradaki yerleşimin başka bir yere taşınması lazım. Bununla ilgili bir yasal düzenleme yapıldı. Fakat adaptasyon biraz zaman alacak." açıklamasında bulundu.

-Hızır Yaylası Ayder ile yarışmak istiyor

Gaziantep'e 80-90 km mesafedeki Hızır Yaylası yakın zamana kadar kapalıydı. Güzelbey, PKK'nın geçiş noktası olarak bilinen yaylanın güvensiz bölge diye anılmasının ortadan kalktığını belirterek yaylanın Ayder ile rekabet edebilecek el değmemiş güzelliğini herkesin göreceğini söyledi.

-Gaziantep'in çalışkanlığının sırrı mayasında

Gaziantep'te havalimanından şehrin merkezine kadar her yerde sizi imalathaneler, atölyeler, fabrikalar selamlıyor. Başkan Güzelbey, bu durumu şehrin mayasında aramak gerektiğini söyleyerek ekledi: "Şu anda Gaziantep'te işçi bulmakta zorlanıyoruz. Belediye olarak zaman zaman işçi bulmak için gazetelere ilan verdiğimiz bile oluyor. Gaziantep yatırımcı ve müteşebbislerden oluşan bir şehir. Burada devletin hiçbir yatırımı yok. İyi ki de yok. Devlet buraya fabrika yapmadığı için, insanlar kendine yol aramışlar. Devletin rakı fabrikası vardı, o da rakı fabrikası. 2000'lerin başında kapandı. Orası şu anda Zeugma Mozaik Müzesi. Burası artık kültüre yatırım yapan bir şehir."

-Kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımı

"Aile bütçesine katkı anlamında herkesin çalışması gerektiğini düşünüyorum." diyen Güzelbey "Fakat şunu da gözardı etmemek lazım ki burası bir Güneydoğu şehri. Kadınlar öyle çok kolay iş hayatına giremiyorlardı. İnsanlar kadınların yeni yeni çalışması gerektiğinin farkına vardı. Kadınlar eskiden olduğu gibi konken partilerinde, çay partilerinde, altın günlerinde değil artık, 'nasıl üretebiliriz'in peşindeler." açıklamasında bulundu.

Belediye olarak kadınlar için özel bir projelerinin olmadığını belirten Güzelbey, bununla birlikte pozitif ayrımcılık uyguladıklarını anlatıyor. Örneğin şehirdeki vatmanların en az yüzde 20'si kadın olmak zorunda.

"Özellikle bizim bu bölgedeki sanayici aileler çocuklarını yurtdışında okutuyorlar." diyen Başkan Güzelbey, "Onların da vizyonları daha gelişiyor, tekrar dönüp Antep'e geliyorlar. Antep'e katmadeğer sağlıyorlar. Özellikle Orta Anadolu'daki komşu illerimizdeki gençler doğdukları şehirlere geri dönmüyorlar, onların sorunu burada. Gaziantep'in başarısının sırrı da biraz burada. Herkes geri kendi memleketine gelmeli. Herkes İstanbul, Ankara'da kalırsa doğdukları şehirler geri gider." açıklamasında bulundu.

-AB ile 22. fasıl ve Türkiye'ye katkısı...

Güzelbey, AB'nin bizim için nihai hedef olduğunu belirterek "Ben hiçbir zaman ümidimi kaybetmedim. Bizi alırlar, almazlar, AB hristiyan kulübü, bizi hiçbir zaman almazlar söylemleri, vs... Sonuçta AB'ye girmeyi bizim yaşam standartımızın yükselmesi olarak görüyorum. AB'ye hazırlık sürecinde dahi Türkiye'de bir çok şey değişti. En azından devlet artık insanların yatak odasından çıktı. Bu AB'ye uyum yasaları sayesinde olmuştur. Tabii ki Avrupa Birliği de eski Avrupa Birliği değil. Bizim AB'ye ne kadar ihtiyacımız var bu da tartışılabilir. Biz nihai hedefimizi koyalım, AB, diye gidelim, bu arada da kendi insanlarımızın yaşam standardını yükseltici kararlar çıkarıp kendimize dönelim, kendimizi tamir edelim." vurgusunda bulundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, turizm ve kültürde Gazinantep'in ileriye taşıyacak projelerini sıraladı. Fakat bu masalsı şehri keşfetmek için projeleri beklemeye gerek yok.

Doğu'nun incisi Gaziantep, sıcak kanlı, güleryüzlü insanı; dürüst, çalışkan esnafı; dünya mutfağının baş tacı olmaya yaraşır lezzetleri; işini ehli zanaat ustalarının elinden çıkan birbirinden kaliteli ürünleri; tarihi hanları, hamamları, çarşıları, konakları; temiz, oksijeni bol havası ve yemyeşil doğası ile sizleri bekliyor.