ABD-Almanya restleşmesi büyüyor
-
Almanya'yı ihracat fazlasından ötürü eleştiren ABD'ye, Alman maliye bakanlığından gelen yanıtta, Almanya'nın küresel ekonomik büyümeye katkı sağladığı belirtildi
ABD yönetimi Almanya'yı aşırı ihracat fazlasından dolayı eleştirdi. ABD maliye bakanlığının Kongre'ye gönderdiği raporda, Almanya'daki ‘kanı çekilmiş' iç konjonktür ve ihracat bağımlılığının, Avrupa'nın istikrarını olduğu kadar küresel ekonomiyi de tehdit ettiği belirtildi.
Bu dengesizliğin birçok Euro Bölgesi ülkesinin yoğun sorunlarla boğuştuğu bir döneme tesadüf ettiğine de raporda dikkat çekildi.
Amerikan yönetimi, Almanya'dan yurt içi talebi teşvik edip Avrupa'yı istikrara kavuşturmasını talep etti.
ABD'nin eleştirilerine yanıt veren Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Kotthaus, Almanya’nın cari fazlasının Avrupa ve küresel ekonomi için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.
Almanya'nın ekonomisinde düzeltmeler gerektiren olumsuzluklar yaşanmadığını belirten Kotthaus, yaratıcı Alman ekonomisinın ihracat artışı ile talep oluşturarak dünya ekonomisin büyümesine de katkı sağladığını savundu.
Kotthaus, Almanya'nın cari fazla elde etmesi ücret artışı ile birlikte, iç pazarda talep artışını tetiklediğine de dikkat çekti.
ABD Maliye Bakanlığı'nın Kongre'ye sunulmak üzere hazırladığı raporda, Almanya'nın euro krizi sırasında da ticaret bilançosunda yüksek fazla verme eğilimini yumuşatmadığına dikkat çekerek, Almanya'nın ödemeler dengesi fazlası ile 2012 yılında Çin'i bile gölgede bıraktığına dikkat çekildi.
Raporda Alman ticaret politikasının, Euro Bölgesi'nde ve bütün dünyada deflasyon etkisi yaptığı eleştirisine yer verildi.
Almanya dışında Çin'in dış ticaret politikasının da eleştirildiği raporda, Çin parasının değerinin düşük tutulmasının, ihraç ürünlerini yabancı alıcılar için daha ucuz hâle getirdiği belirtildi. Raporda Çin'in dış ticaret fazlası vererek, bu yıl yaklaşık 3.6 trilyon dolarlık rezerv biriktirdiği bilgilerine de yer verildi.