Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'da tam zamanlı istihdam Ekim'de 1 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Avustralya dolar, traderların, merkez bankasının politika faizini rekor düşük seviyede tutacağı beklentilerini artırmasıyla değer kaybetti.

Sidney'deki resmi istatistik kurumunun verilerine göre tam zamanlı istihdam 27,900 kişi azalarak Haziran 2012'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Toplam çalışan sayısı 1,100 kişi ile Bloomberg'in beklentisi olan 10,000 kişilik artışın gerisinde kaldı. Yarı zamanlı çalışan sayısı 28,900 kişi arttı; işsizlik oranı ise yüzde 5.7'de kaldı.

Traderlar, Tony Abbott'un koalisyonun 7 Eylül'de çoğunluk hükümetini kurmasından bu yana iş dünyası ve Tüketici Güveninin artmasından ötürü Avustralya Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz hamlesinin artış yönünde olacağı tahminlerini korudu. RBA, yükselen Avustralya dolarını sıkıştırmak ve maden dışındaki sektörleri desteklemek için 2011'in sonlalrından bu yana faizlerde yüzde 2.25 oranında indirim yaparak yüzde 2.5'e indirdi.


İstihdam raporunun, beklentileri koruduğunu belirten Commonwealth Bank of Australia'nın başekonomisti Michael Blythe, "RBA açıkça parasal genişlemenin, para birimini düşürmek için istediklerini ifade etti" diyerek, bunun, şu anda istihdam kesintisi yapan sektörleri de destekleyeceğini söyledi.