Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

McKinsey&Co.'ya göre dünyanın en büyük bankalalrının beşte biri, hissedarların kazançlarının artırılması için parçalara aırılabilir ya da "radikal bir düzeltme" kapsamında satılabilir.

Danışmanlık şirketi, finansal sektörün yıllık değerlendirmesinde, küresel bankaların sayısının, bu kuruluşların bölge ya da ürünlere odaklanmasıyla 25'ten 10'un altına gerileyebileceğini öngördü. Çalışmaya göre 90 küresel banka, 5 ayrı stratejiden birini kullanarak daha yüksek getiri elde ediyor.

Çalışmanın yazarlarından ve McKinsey'in direktörlerinden Fritz Nauck, "Bu yapılamaz bir şey değil. Bu konu, diğer bankaların o noktaya nasıl vardığı ya da bu konsolidasyonun, sektör genelinde performanları yükseltmek için nasıl başlayacağı" yorumunda bulundu.

McKinsey, küresel bankaların özkaynak getirilerinin (ROE) 2012'de yıllık bazda yüzde 7.9'dan yüzde 8.6'ya çıktığını, ancak hâlen mevcut özkaynak maliyeti ortalaması olan yüzde 10-12'nn altında kaldığını söyledi.

Amerikan bankaları geçtiğimiz yıl ortalama yzüde 8 kazanırken, İspanya ve Yunanistan dışındaki Avrupa bankaları yüzde 2 getiri sağladı.