Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:38'de güncellendi)

Altın, beklenenden iyi gelen ekonomik büyüme verisinin Fed'in tahvil alım programını bu yıl içerisinde azaltacağı iddialarını güçlendirmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz indirimi kararı sonrasında doların güçlenmesi ile, üç haftanın en düşüğüne geriledi.

ABD'de üçüncü çeyrek büyümesi beklenenin üzerinde gelirken, işsizlik başvuruları 2 Kasım'da sona eren hafta itibarı ile 345,000'den 336,000'e geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi AMB'nin beklenmedik faiz indirimi kararı sonrasında neredeyse üç ayın en büyük yükselişini kaydetti.

R.J. O'Brien & Associates kıdemli emtia brokerlarından Phil Streible, "Bugünün verileri ekonominin doğru yolda olduğunu ve azaltmanın yakında başlayabileceğini söylüyor. Doların güçlenmesi de altına zarar veriyor" yorumunu yaptı.

Aralık vadeli altın kontratları New York Comex'te yerel saat ile 09:54'te yüzde 1 gerileyerek ons başına 1,305.10 dolar olurken, 1,296 dolara kadar gerileyerek 17 Ekim'den bu yana en düşüğe dokundu.

Altın, 2013 yılı içerisinde, Fed'in teşvikleri azaltacağı söylentileri, hisselerin rallisi ve düşük enflasyon ile, dün itibarıyla yüzde 21 gerilerken, 2000 yılından bu yana ilk yıllık düşüşe hazırlanıyor. Politika yapıcılar 30 Ekim'de toplantı sonrasında ekonominin sağlam bir güçlenme işareti verdiğini söylediler. Citigroup Inc. ve Barclays Plc tahvil alımlarının Aralık ayında azaltılabileceği tahmininde bulundu.

Altın, Fed teşviklerinin finansal sisteme 2 trilyon dolar akış sağlaması ile, Aralık 2008 - Haziran 2011 arasında yüzde 70 yükseldi.

Aralık vadeli gümüş kontratları ise New York'ta yüzde 1 düşüşle ons başına 21.56 dolar oldu.

(17:38'de güncellendi)