Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:06'da güncellendi)

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölgede büyümeyi desteklemek adına beklenmedik şekilde faiz oranını rekor düşük seviye yüzde 0.25'e düşürmesinin ardından zayıfladı.

Faizin düşürülme kararı Bloomberg anketine katılan 70 analist arasında sadece Bank of America Corp., Royal Bank of Scotland Group Plc ve UBS AG analistleri tarafından tahmin edildi. Geriye kalan 67 analist değişiklik olmayacağını öngörüyordu. AMB Başkanı Mario Draghi Frankfurt'ta yerel saat ile 14:30'da (TSİ 15:30) karar sonrasında bir konuşma yapacak. Çek korunası, merkez bankasının on yıldan fazla bir zaman sonra ilk defa para biriminin satışını onaylamasıyla değer kaybetti. Avustralya doları işsizliğin analist beklentilerinden daha az yükseldiğini gösteren veri sonrasında geriledi.

Londra'da bulunan Canadian Imperial Bank of Commerce şef Döviz stratejisti Jeremy Stretch, "Bu sürpriz karar bankanın, açıkça sıkılaşan parasal koşulları hafifletmek istediğinin bir işareti olmalı" ifadesini kullandı.

Euro dolar karşısında yüzde 1 gerileyerek Londra saati ile 12:46'da 1.3376 dolar oldu. Euro yen karşısında ise yüzde 0.8 kayıpla 132.22 yen seviyesine geriledi. Dolar yen karşısında 98.76 yenden işlem görüyor.

Euro, AMB'nin son faiz düşürdüğü tarih olan 2 Mayıs'ta dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybetmişti. 2 Ekim'de ise AMB toplantısı sonrasında Draghi'nin ek teşvik tedbirlerinin gerekli olduğu sinyalini vermekten kaçınmasıyla artış kaydetmişti.

(15:06'da güncellendi)