Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC Holdings Plc, satınalma yöneticilerine dayandırdığı bir ankete göre, gelişen piyasa ekonomilerinin geçen ay, imalat sanayi ve hizmet sektörüne yönelik küresel talebin iyileşmesi ile birlikte, son yedi ayın en hızlı büyümesini gösterdiğini kaydetti.

Londra merkezli Markit Economics tarafından düzenlenen ve 5,000'den fazla firmadaki koşulları takip eden HSBC Gelişen Piyasalar Endeksi, Eylül ayındaki seviyesi olan 50.7'den Ekim ayında 51.7'ye yükseldi. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması genişlemeyi, altında çıkması ise daralmayı işaret ediyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 8 Ekim'de, gelişen piyasa ekonomilerdeki zayıflamayı işaret edip, bu yıl ve gelecek yıl için küresel büyüme tahminlerini düşürürken, ABD merkez bankası Fed'in geçen ayki toplantısında varlık alımlarına devam etmesi, gelişen ülkelere bir destek sağladı.

Dubai'de HSBC Holdings Plc baş Orta Doğu ekonomisti Simon Williams, "Fed'in varlık alımlarını azaltacağına ilişin korkuların şimdilik azalması ve Avrupa'nın resesyondan çıkması ile birlikte, sermaye akımları ve dış talep, gelişen piyasa beklentisine ve performansına yıl sonuna kadar destek sağlamalı," dedi ve "Çin verilerinde devam eden iyileşme, yeni teşviklerin büyümenin zemin bulmasına yardımcı olduğu yolundaki görüşümüzü özellikle cesaretlendiriyor ve ddoğruluyor" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 3.8 düşerken, S&P 500 Endeksi yüzde 24 yükseldi.

Şirket yöneticilerinin bu yılki üretim beklentilerini yansıtan HSBC Gelişen Piyasalar Gelecekteki Üretim Endeksi Ekim ayında son yedi ayıon zirvesine çıktı ve önceki ayki rekor düşük seviyesinden toparlandı.