Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin merkez bankası Bank of England (BOE) Başkanı Mark Carney'in ekonomik toparlanmayı rayında götürebilmek için yatırımcıların ekonominin gücüyle ilgili duydukları heyacanı kontrol altına almak isteyebilir.

İngiltere'de son zamanlarda iyileşme gösteren ekonomik veriler sterlinin dolar karşısında Temmuz ayının başından bu yana yüzde 6 değer kazanmasına yol açarken, BOE Para Politikası Komitesi (MPC) sterlindeki değer artışının devam etmesi durumunda ihracat büyümesinin sekteye uğrayabileceğini belirtti. Bugün bir toplantı gerçekleştiren MPC politika faizini rekor seviye olan yüzde 0.5'te tutarken, tahvil alım programını da değiştirmeyerek tahminler doğrultusunda 375 milyar poundda sabit tuttu.

Bu kararlar BOE'nin önümüzdeki hafta açıklayacağı yeni ekonomik beklentiler doğrultusunda alınırken, bu beklentiler içerisinde ekonomik büyüme tahminlerinin artırılmasının yer aldığı da konuşuluyor. Fakat buna rağmen Mark Carney için en önemli sorunun bu büyümenin istihdam üzerinde yarattığı etki olduğu söyleniyor. Her ne kadar MPC yüzde 7'lik işsizlik hedefine 2016 yılının sonuna kadar ulaşamayacağı öngörüsünde bulunsa da yatırımcılar bu rakamın daha erken gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Royal Bank of Scotland Group Plc ekonomisti Ross Walker, "Bir değişikliğin ve acele etme hissinin olmadığı bir değişim periyodu olacak. Riskler azalmaya devam ediyor ama tamamen görmezden gelinebilecek seviyede değil. O yüzden MPC bu faktörlere işaret ederek parasal genişlemeyi devam ettirebilir" yorumunu yaptı.

10 yıllık İngiltere tahvil faizleri bugün yüzde 2.71 seviyelerinde seyretti. Fed'in beklenmedik bir şekilde varlık alımlarına devam etme kararı vermesinin ardından bu yılın zirvesi yüzde 3'ün altına geri inen faizler, Carney'in BOE'de göreve başladığı 1 Temmuz'dan bu yana 27 baz puan yükseldi.