Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, uyuşturucu sevkiyatı yapılacağı konusundaki ihbar üzerine arama yapılan tırda bin 200 adet roket başlığı ele geçirilmesiyle ilgili düzenlenen operasyon kapsamında soruşturmanın sürdürüldüğünü bildirdi.

Vali Coş, bir görev nedeniyle Adana Havalimanı'ndan sabah saatlerinde havalandığı polis helikopterinin Merkez Parka inişinin ardından yaptığı açıklamada, güvenlik kuvvetlerinin yaptığı bir çalışma sonucunda bir tırda bin 200 roket başlığı ele geçirildiğini söyledi. Bununla ilgili yasal çalışmaların devam ettiğini belirten Coş, sorumluların adliyeye gönderilmesi konusunda güvenlik güçlerinin de gerekli çalışmaları sürdürdüğünü ifade etti.

Coş, konuyla ilgili olarak kapsamlı soruşturmanın yürütüldüğünü dile getirerek, ''Şu anda gözaltına alınanlara yönelik sayı vermek erken. Bütün bağlantılar araştırılıyor. Dolayısıyla sadece araç sürücüsü ve araçta bulunanlar değil, bunun dışında bu sevkiyat işini organize eden konunun muhataplarının da tespit edilmesine ve onların da haklarında yasal işlem yapılması konusunda yetkili Cumhuriyet Savcısının gözetimi ve denetiminde arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar'' dedi.


- "Birtakım savaş gereçleri olduğunu göre, birtakım örgütlere veya devletlere gitmesi muhtemel"-

Vali Coş, "ele geçirilen mühimmatın nereye gideceği ve yasadışı örgüt konusunda kesin bilgi olup olmadığı" yönündeki soruyu şöyle cevaplandırdı:

''Muhtemelen sınır dışında, yani Türkiye'de kullanılmayacağını biliyoruz. Ama nerede ve nereye gideceği konusunda farklı bilgiler var. Onlar net değil. Bunlar insani ihtiyaç değil. Bu maddeler birtakım savaş gereçleri olduğunu göre, birtakım örgütlere veya devletlere gitmesi muhtemel. Tırda uyuşturucu olduğu ihbarı üzerine arkadaşlarımız çalışmalarını yapmışlar ve bunun değerlendirilmesi sonucunda söz konusu yasak malzemelerin bulunduğu tespit edilmiştir ve bunun yasal gereği de yapılıyor. Tırın Konya'dan geçiş yaptığı bilgisi de var. Bununla ilgili kesin bir örgüt ismi yok ama bu şunu gösteriyor, Türkiye'de özelikle çevremizde birtakım yasa dışı örgütlere karşı kararlı tavır sergilendiğini ortaya koyuyor. Bu, gerekli hassasiyetin gösterildiği, intikal eden istihbaratın değerlendirildiğini, suç teşkil eden herhangi bir duruma meydan verilmediğini ortaya koyuyor. Daha önce de çeşitli iddialar vardı. Kimyasal malzemelerin Adana'dan güneye sevk edileceği konusu vardı. Bunları da polisimiz, güvenlik kuvvetlerimiz araştırmış ve en ufak iddiaları bile değerlendirerek meseleyi adli makamlara taşımıştır. Bu da öyle oldu. Türkiye, suç işlemek isteyenlerin ve insan hakları kavramını ihlal edenlerin yararlanabileceği bir ülke olmadığını da bu suretle göstermiş oldu. Adana Emniyet Teşkilatı da ilgili birimlerle işbirliği içerisinde devletimizin güvenliği, vatandaşımız huzuru için gece gündüz çalışmalarını devam ettiriyor.''

Coş bir başka soru üzerine de roket başlıkları dışında ele geçirilen mühimmat bulunmadığını, roket başlıklarının kullanılabileceği aletlerin ise başka yerden temin edilme olasılığı bulunduğunu, roket başlıklarının hangi ülkeye ait olduğunun araştırıldığını, bir kısmının Türkiye'de üretilmiş olmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin teknolojide belli bir noktaya geldiğini bildiren Coş, ''Ama bu teknik birikimini farklı amaçla ve kontrol dışı kullanmak isteyen, yasadışı yollara teknoloji tahsis etmek isteyenlere karşı da devletimiz bütün birimleriyle etkin şekilde mücadele etmektedir. Teknolojinin insanlığın barışı ve huzuru yönünde kullanılması konusunda güvenlik kuvvetlerimiz kararlı şekilde çalışmalarını sürdürmektedir'' ifadelerini kullandı.

Vali Coş, konuyla ilgili olarak geniş açıklamayı daha sonra yapacaklarını bildirdi.